Vzw Halaai Xale Gambia hoopt op stemmen voor hun waterproject

6 december 2021 | 14u37 | Gepost door annpeeters
astrid
De Lubbeekse Vzw Halaai Xale Gambia diende bij het Torfsfonds een project in voor een betere watervoorziening. Ze kunnen je stem goed gebruiken.

"Met onze organisatie zijn we actief in het uiterste zuidwesten van Gambia aan de grens met Senegal. Door de contacten met de family Manneh beluisterden we de noden en vragen van de lokale bevolking. Eind 2015 kochten we ons eerste stuk grond in Kartong en richten we ook daar onze vzw op volgens de Gambiaanse wetgeving. Op het eerste stuk grond zijn we van start gegaan met het organiseren van een groetentuin voor vrouwen. Door nauw met de vrouwen samen te werken hebben we op hun vraag een Children's garden gebouwd. We zijn op zoek gegaan naar een tweede stuk grond, meer centraal gelegen en gemakkelijker bereikbaar voor de community. Op het tweede stuk grond hebben we de kinderopvang gebouwd met speeltuin. Deze werd geopend in januari 2019. Sindsdien vangen we dagelijks ongeveer 60 kindjes op. Eveneens op vraag van de community zorgen we voor onderwijs. Sinds eind 2020 openende we de schooldeuren. Naast de gebouwen van de kinderopvang hebben we een schoolgebouw", zegt Astrid Costermans.

Torfsfonds

"Torfs zou concreet mee kunnen helpen bij de realisatie van betere / gemakkelijkere watervoorziening aan de vrouwen tuin. Eind 2015 zijn we van start gegaan met deze tuin en destijds kozen we ervoor om een waterput te laten graven van +/- 34 meter diepte. Deze put is nog steeds in gebruik en de vrouwen halen hun water op dmv een katrol en emmer. Gambia is een zeer droog land en kent enkel regen in het regenseizoen, dit duurt twee maanden. Om een opbrengst te hebben in de groentetuin moeten de deze dagelijks 2x water krijgen, dus de toegankelijkheid tot water is ontzettend belangrijk. Nu vraagt deze groep vrouwen of we hen willen helpen om gemakkelijker aan water te geraken wat concreet betekent dat we nog dieper zouden moeten gaan en de manier om water naar boven te krijgen minder arbeidsintensief is. Concreet kunnen we een diepere put laten boren en het water laten oppompen met een waterpomp, batterij en zonnepanelen of we kunnen kiezen voor boorput en grote manuele pomp."

Wie het project wil steunen, kan hier stemmen. 

Lees meer over