Oekraïense gezinnen krijgen onderdak in voormalig klooster

Klooster Lubbeek
De gemeente Lubbeek zal een 40-tal Oekraïense vluchtelingen opvangen. Dat gebeurt in de rechterflank van het voormalig klooster.

“Lubbeek toont graag haar hart voor de Oekraïense vluchtelingen. We ervaren veel solidariteit binnen onze gemeente. Mensen willen graag helpen en we geloven in de meerwaarde van een collectieve opvang. Dat laat namelijk een professionele en georganiseerde begeleiding toe, waar de vluchtelingen echt wel nood aan hebben”, aldus burgemeester Theo Francken (N-VA).

An Wouters, Voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst (N-VA), licht verder toe : “De collectieve opvang zal georganiseerd worden in het voormalig klooster, in het centrum van Lubbeek. De zusters zijn sinds januari verhuisd. Het pand staat momenteel leeg. We zijn in gesprek gegaan met Z.org KULeuven, de eigenaar van het pand. Z.org KULeuven was dadelijk bereid om het initiatief van de gemeente te ondersteunen door hun pand tijdelijk ter beschikking te stellen van de gemeente. De rechterflank van het gebouw zal in gebruik genomen worden. Onze technische dienst voert momenteel heel wat werken uit om het pand gebruiksklaar te krijgen tegen half april. We zullen een 40-tal personen kunnen opvangen. Onze sociale dienst staat voor hen klaar. Voor de dagdagelijkse werking zal een coördinator worden aangesteld. Deze coördinator zal beroep kunnen doen op de talrijke Lubbeekse vrijwilligers, die zich reeds spontaan hebben aangeboden bij de gemeente. De ligging in het centrum van onze gemeente is ideaal. De school, winkels en openbaar vervoer liggen op wandelafstand. De mensen zullen zich snel kunnen integreren", aldus Wouters.

"We zullen deze vluchtelingen warm onthalen binnen onze gemeente. Samen met onze dokters en psychologen  dragen we zorg voor hen. Deze mensen hebben heel wat te verwerken. Daar willen we hen bij ondersteunen", zo sluit schepen van Welzijn, Hugo Simoens (CD&V), af.

Klooster Lubbeek

Lees meer over