Brandwonden aan handen door blussen lijnbus

Deze blok bevat inhoud waarvoor je marketing-cookies moet toestaan. Cookie-instellingen aanpassen

De chauffeur die donderdagnamiddag in Lubbeek de bus van De Lijn bluste nog voor de brandweer er was, houdt aan het incident brandwonden over, maar hij zou het zo weer doen.

Donderdag omstreeks 17 uur vatte op de Diestsesteenweg een bus van De Lijn vuur. "Ik reed van Nieuwrode naar Lubbeek Dorp", zegt chauffeur Agit. "Het was erg warm en er was geen airco op de bus. Toen ik opeens rook zag in mijn linkerspiegel probeerde ik de bus op een veilige plaats te parkeren. Ik kon geen tijd verspillen, want dit was ernstig. Normaal sla ik op dat moment de Gellenberg in, maar ik zag daar een hele rij bomen, het was geen goed idee om daar aan de kant te gaan staan. Aan de overkant staan de huizen dicht tegen de straat, dat was ook geen optie om daar aan de kant te gaan. Daarom heb ik ervoor gekozen om op de middelste rijstrook te gaan staan, heb de vier pinkers aangestoken en heb op de noodknop gedrukt, om de dispatch te informeren."

Brand blussen

"Het was meteen duidelijk dat door de grote verkeersdrukte de brandweer te laat zou komen, daarom ben ik zelf met de brandblusser aan de slag gegaan. Er kwam ook onmiddellijk een vriendelijke dame ter hulp met een brandblusser. Zij heeft echt goed geholpen, waarvoor veel dank. Twee mannen hebben terwijl het verkeer in goede banen geleid. Op zo'n moment ben je ongelooflijk blij dat mensen je ter hulp schieten. Toch hebben we ook moeten vaststellen dat sommige mensen geen begrip hadden voor de situatie, ze reden ons bijna van de sokken. Gelukkig waren dat maar enkelingen, het overgrote deel toonde respect en wachtte geduldig."

Grote brand vermeden

Door zelf meteen aan het blussen te gaan, heeft Agit een grote brand vermeden. "Hoewel ik brandwonden en lichte verwondingen aan mijn handen heb, zou ik het zo opnieuw doen. Ik doe dit werk met heel veel liefde, dit is mijn droomjob. Ik was vroeger leraar, maar ik voel me nu gelukkiger. Hopelijk hoef ik in de toekomst geen branden meer te blussen, maar als ik nog eens de pech heb dat mijn bus vuur vat, dan zou ik niet aarzelen en opnieuw zelf blussen. Soms doe je wat je moet doen. Ik wil de mensen die me geholpen hebben nog eens extra bedanken: jullie hebben dat heel goed gedaan, jullie hebben je verantwoordelijkheid opgenomen en daar kan ik alleen maar blij mee zijn."

Lees meer over