Ziekenhuisbewakers en -inspecteurs vallen in de prijzen

Ziekenhuisinspecteurs
De dienst bewaking van UZ Leuven en de ziekenhuisinspecteurs van politiezone Leuven vielen recent samen in de prijzen op de Benelux Outstanding Security Performance Award (OSPA's) met de prijs voor 'Outstanding Police/Law Enforcement Initiative'.

In UZ Leuven zijn dagelijks 40.000 mensen aanwezig. Om een veilige omgeving voor deze druk bezochte site te creëren is er in 2001 een samenwerking ontstaan tussen de lokale politie en UZ Leuven waarbij een eigen wijkinspecteur op de site aan de slag ging. Dit concept van een ziekenhuisinspecteur wierp haar vruchten af en in 2019 kwam er nog een hoofdinspecteur bij. De interne bewakingsdienst van UZ Leuven bestaat uit 48 medewerkers en werkt nauw samen met deze ziekenhuisinspecteurs. De nabijheid van politie in het ziekenhuis zorgt ervoor dat de reactietijd beperkt is bij interventies waar de tussenkomst van politie vereist is. Dat kan gaan van agressie tot foutparkeerders. De dienst bewaking is het eerstelijnscontact voor slachtoffers van diefstal, verlies en vandalisme in het ziekenhuis. Via de dienst stroomt de informatie vervolgens gemakkelijk door naar de politie. Een goede vertrouwensrelatie tussen de verschillende partners is essentieel. In UZ Leuven beschikt de ziekenhuisinspecteur over een eigen kantoortje, dat onder meer voor verhoren of vertrouwelijke gesprekken kan gebruikt worden. De samenwerking met politie Leuven faciliteert ook de relaties met andere justitiële partners en heeft al geleid tot formele procedures met bijvoorbeeld het gevangeniswezen en het parket.

Die unieke samenwerking tussen de lokale politie van Leuven en UZ Leuven is een mooi voorbeeld van de manier waarop de gemeenschapsgerichte rol van de politie in de praktijk kan worden geïmplementeerd, aldus een jurylid.

De OSPA's bekronen jaarlijks organisaties en bedrijven in de beveiligingssector in verschillende categorieën. De criteria om de prijzen toe te kennen zijn zorgvuldig overwogen en gebaseerd op uitgebreid onderzoek in verschillende beveiligingssectoren.

Lees meer over