Water Vaartkom besmet met bacteriën van uitwerpselen

20 augustus 2021 | 12u03 | Gepost door redactie
Zwembad
Het water in de Vaartkom is besmet met darmbacteriën. De normen voor zwemwater worden niet gehaald. En ook aan de normen voor recreatiewater voldoet de Vaartkom niet. Dat blijkt uit vragen die raadslid Zeger Debyser daarover stelde. Zeger Debyser: “Het stadsbestuur spreekt over natuurlijke filtering voor het geplande openluchtbad in de Vaart. Met deze nieuwe informatie is het maar de vraag of de Vaartkom überhaupt geschikt is voor een openluchtzwembad, zelfs als dit via een kuip gebeurt.” Lorin Parys vult aan: “Voor ons is het duidelijk. Het project heeft geen draagvlak in de buurt. Het is een financiële albatros rond de nek van de stadsfinanciën. En de prioriteit van het stadsbestuur moet proper water in de Vaart zijn, geen openluchtzwembad aan de Vaart waar niemand op zit te wachten.”

Het Leuvense stadsbestuur wil aan de Vaartkom een zwemzone 'Leuven-Bad' inrichten, ook al gaat dit in tegen de wens van de buurtbewoners. Zij verzamelden voor de zomervakantie bijna 800 handtekeningen tegen de komst van dit zwembad en kwamen hun standpunt op de gemeenteraad van juni met verve verdedigen. Ook N-VA Leuven kant zich tegen dit zoveelste prestigeproject. Zeger Debyser, gemeenteraadslid: “Er is in Leuven nood aan overdekt zwemwater maar dit speelwater is geld in het water gooien. Naast het exorbitante kostenplaatje van 11 miljoen euro en het feit dat dit prestigeproject niet wordt gedragen door de buurt, blijkt nu ook het water in de Vaart ongeschikt.”

Zeger Debyser: “Uit de gegevens die ik opvroeg, blijkt dat in het voorjaar van 2018 staalnames werden gedaan om de waterkwaliteit in De Hond, het riviertje dat de Vaartkom van water voorziet, de Vaartkom en de Zwaaikom na te gaan. Wat blijkt? Het water is in belangrijke mate besmet met darmbacteriën. Deze besmetting is zo hoog dat de normen voor zwemwater en zelfs recreatiewater niet worden gehaald. Waterrecreatie is er dus eigenlijk verboden en ronduit ongezond.”

Over de toestand van de bodem in de Vaartkom, heeft de stad zelfs géén recente gegevens. “Het is dus maar de vraag of de Vlaamse Milieumaatschappij wel toestemming zal geven om een zwemzone in te richten in vervuild water. Als je als stadsbestuur 11 miljoen euro uitgeeft voor een prestigeproject verwacht je toch dat er  een sanering van het water van de Vaartkom zelf in zit, maar dat is niet het geval,” zegt Debyser.   

N-VA wil dat het stadsbestuur zijn prioriteiten op orde zet en via betere riolering voor gezond opppervlaktewater zorgt in de Vaart. Dat levert wellicht minder mooie plaatjes in de krant op. Maar het is stukken belangrijker voor de gezondheid van de Leuvenaar en het milieu én om van de Vaart een aangename woon- en verblijfsomgeving te maken. De oppositiepartij vindt dit het zoveelste extra argument om dit prestigeproject eens en voor altijd af te voeren. Ze vindt dat het geld beter gebruikt wordt voor het bestrijden van de wooncrisis en de handelsleegstand. En om het water in de Vaartkom op termijn weer proper te krijgen. 

Lees meer over