VIER-reeks ‘Ooit Vrij’ deels opgenomen in Leuvense hulpgevangenis

13 november 2019 | 15u23 | Gepost door redactie
VIER-reeks ‘Ooit Vrij’ deels opgenomen in Leuvense hulpgevangenis
In België worden dagelijks 50 mensen opgesloten in de gevangenis. 99% van al die gedetineerden komt ooit vrij. Sinds maandag 28 oktober worden gedetineerden gevolgd op hun weg naar buiten in de nieuwe VIER-reeks Ooit Vrij.
Het bericht VIER-reeks ‘Ooit Vrij’ deels opgenomen in Leuvense hulpgevangenis verscheen eerst op Leuven Actueel.

De makers van het humaninterestprogramma kropen een jaar lang achter de tralies, op zoek naar antwoorden op enkele prangende vragen over gevangenisstraffen: Hoeveel jaar cel riskeert iemand? Hoe snel kan iemand weer vrijkomen? Wie beslist dat een bepaalde gedetineerde de vier muren van de gevangenis mag verlaten? En hoe kan een penitentiair verlof soms helemaal mislopen?

Minister van Justitie Koen Geens: “Ik ben zeer verheugd dat VIER met deze nieuwe serie aandacht geeft aan de terugkeer van gedetineerden in de maatschappij. Gedetineerden die penitentiair verlof krijgen, kunnen zich voorbereiden op een eventuele terugkeer naar de samenleving. Dat is sowieso beter dan hen van de ene dag op de andere vrij te laten zonder begeleiding. Ik begrijp dat het voor mensen niet altijd duidelijk is waarom bepaalde beslissingen worden genomen door rechters. ‘Ooit vrij’ geeft nu een unieke inkijk in de werking van justit ie en het verloop van dit soort beslissingen.”

Voor de reeks openden vier gevangenissen hun deuren, waaronder de hulpgevangenis van Leuven. Daar begeleiden onder andere gevangenisdirecteur Bert en Hilde van de psychosociale dienst de gedetineerden tijdens hun traject in de gevangenis en hun weg naar buiten.

Hulpgevangenis Leuven
De hulpgevangenis in Leuven ontvangt mannen die in voorlopige hechtenis zitten én reeds veroordeelde gedetineerden. Er is tevens een psychiatrische afdeling. Leuven Hulp heeft 188 mannen achter gesloten deuren.

Het bericht VIER-reeks ‘Ooit Vrij’ deels opgenomen in Leuvense hulpgevangenis verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over