Vier mannen zonder vaste verblijfplaats in België betrapt met 651 pakjes sigaretten en heel wat ander gestolen materiaal

Diestsestraat
In de nacht van 20 op 21 januari 2023 betrapte een eigenaar van een muziekwinkel in Leuven enkele personen tijdens een inbraak in zijn winkel rond 1 uur 's nachts. De verdachten konden geld ontvreemden en namen de vlucht.

Het slachtoffer kon een beschrijving geven van enkele verdachten. Omstreeks 00.45 uur merkte een werknemer op dat er in haar kantoor, een interimwinkel, in de Diestsestraat eveneens werd ingebroken. Hier werden een laptop en tablet meegenomen door de verdachten. Bij nazicht van de stadscamera’s kunnen er vier verdachten worden opgemerkt die rond 00.15 uur en 1 uur in de Diestestraat wandelden. Een van deze verdachten voldeed aan de beschrijving die de eigenaar van de muziekwinkel gaf.

Omstreeks 4 uur merkte een voorbijganger een verdachte persoon op bij een nachtwinkel in Wilsele. Het leek alsof deze persoon op de uitkijk stond. Wanneer de getuige de persoon benaderde, sloeg deze op de vlucht samen met enkele personen die in de winkel zaten. Het rolluik en de deur van de winkel werden geforceerd. De getuige verwittigde de politiediensten en kon een beschrijving geven. Uiteindelijk konden de vier verdachten, ondanks hun vluchtpoging, gevat worden. Na onderzoek bleek het om dezelfde verdachten te gaan die vermoedelijk verantwoordelijk waren voor de twee bovenstaande inbraken, ze waren namelijk herkenbaar op de camerabeelden van de stadscamera.

Bij de winkel in Wilsele lieten ze vier fietsen en vijf zakken achter. In deze vijf zakken bleken 651 pakjes sigaretten, 88 pakjes tabak en aanstekers te zitten. Verder kon er ook een koevoet, muziekbox, gsm, zaklampen, handschoenen, juwelen, een laptop, een tablet en heel wat cash geld worden aangetroffen bij de verdachten. De muziekbox kon gelinkt worden aan een vierde inbraak bij een fietsenwinkel in Leuven, waar op 21 januari melding van werd gemaakt.

Bij arrestatie bleek dat het gaat om vier mannen tussen de 16 en 26 jaar oud, zonder wettelijke verblijfplaats in België. In hun verhoor ontkenden drie verdachten iets met de feiten te maken te hebben, ze gaven aan onder invloed te zijn van drugs en alcohol en herinnerden zich daardoor niets. Eén verdachte gaf toe in de winkel in Wilsele ingebroken te hebben met zijn kompanen, de andere inbraken ontkende hij eveneens. Verder gaven drie verdachten aan dat ze nog minderjarig waren. Na een leeftijdsonderzoek werd dit voor twee van de verdachten ook zo bevestigd. Voor de twee minderjarige verdachten werd de jeugdrechter gevorderd. Voor de twee meerderjarige verdachten vorderde het parket de onderzoeksrechter. Na hun voorleiding op maandag 23 januari 2023 besloot de onderzoeksrechter om beide verdachten aan te houden. Op vrijdag 27 januari moeten ze voor de raadkamer verschijnen, die over de verdere aanhouding zal oordelen. Het onderzoek loopt nu verder onder leiding van de onderzoeksrechter.

Lees meer over