Vier maanden cel voor vrouw die racistisch uithaalde in boekhandel

De vrouw aan het roepen en tieren.

Anita V. heeft bij verstek vier maanden gevangenisstraf gekregen, omdat ze vorig jaar in boekhandel De Slegte in Leuven een koppel racistisch uitschold. Het slachtoffer, een Limburgse met Aziatische roots, stelde zich burgerlijke partij in de rechtbank. "Ik wil hier symbool staan voor andere slachtoffers." Zij kreeg een morele schadevergoeding van 250 euro.

De Limburgse werd vorig jaar in juni in de boekenwinkel uit het niets benaderd door Anita V., die haar verrot begon te schelden. Een racistische ondertoon was nooit ver weg. “Gij zijt hier wel in mijn land, vuile vreemde. Ge komt u hier niet moeien met een Belg”, klinkt het onder meer in de video. Wanneer de Limburgse antwoordt dat ze zelf ook Belg is, gelooft de vrouw haar niet. “Ge ziet eruit als een vreemde, ge blijft een vreemde”, bijt ze terug en ze herhaalt meermaals dat de studente niet welkom is in België.

Het slachtoffer diende klacht in en ook het parket boog zich ambtshalve over de zaak. De aanklager wilde zes maanden effectieve gevangenisstraf voor V. Zij stuurde evenwel haar kat naar het proces. Het slachtoffer uit Diepenbeek nam ook even het woord in de rechtbank. “We kunnen niet ontkennen dat racisme bestaat. Het maakt niet uit of die vrouw zelf problemen heeft of niet, dit hoeft niet. Ik wil een symbolische erkenning voor iedereen die hier mee te maken heeft”, pleitte ze in de rechtbank. V. zou nog betrokken geweest zijn bij een ander racistisch incident vorig jaar aan het station. Daarvoor riskeert ze geen vervolging. Naast een celstraf kreeg de vrouw ook een geldboete van 800 euro.

Lees meer over