Verzorgenden van Ferm Thuiszorg volop ingeschakeld in zorg voor corona-patiënten

26 April 2020 | 02u05 | Gepost door redactie
Verzorgenden van Ferm Thuiszorg volop ingeschakeld in zorg voor corona-patiënten
Vorige week gingen verzorgenden van Ferm Thuiszorg aan de slag in cohortezorg, bij mensen thuis, in schakelzorgcentra en woonzorgcentra. Echte helden die zich vrijwillig aanmelden om zorgbehoevende mensen met Covid-19 te helpen, zelfs buiten de thuiszorg. Een eerste week van zeer intense, aangrijpende en bij momenten, ook ontroerende ervaringen.
Het bericht Verzorgenden van Ferm Thuiszorg volop ingeschakeld in zorg voor corona-patiënten verscheen eerst op Leuven Actueel.

Dankzij cohortezorg, waarbij een bepaalde groep van verzorgenden enkel nog de personen met COVID-besmetting helpen, krijgen zorgbehoevende mensen de juiste kwalitatieve zorg, zonder mogelijke besmettingen te verspreiden. Ook de veiligheid van de medewerkers is maximaal gegarandeerd. Cohortezorg wordt geboden bij mensen thuis, in woonzorgcentra en in schakelzorgcentra. Schakelzorgcentra zorgen voor een vlotte overgang van het ziekenhuis naar thuis of omgekeerd.

Alicia werkt sinds 16 april in de cohortezorg : “Cohortverzorgende worden was een bewuste keuze. De dankbaarheid van de mensen is enorm. Het takenpakket blijft hetzelfde, er zijn alleen meer voorzorgsmaatregelen. Ik vind het een verrijkende ervaring. Ook een leuke uitdaging, met allemaal nieuwe gezichten en verhalen. Ik ben volledig beschermd en elke dag klaar om er tegenaan te gaan. Wel blij dat dit pak niet de hele dag aan moet!” , lacht ze.

Joke werkt sinds een week in het schakelzorgcentrum van Tienen : “De positieve sfeer in ons team doet zoveel! Iedereen steunt elkaar en zorgt voor elkaar. We zijn blij met de omkadering die we krijgen. Want het was erg zwaar vorige week, met verschillende overlijdens in dit centrum en een zelfmoordpoging wegens coronabesmetting. Die dame overleed met haar hand in de mijne. Dat raakt diep. Ik zag ook nog nooit een lijkenzak ontsmetten. “

Ferm Thuiszorg biedt cohortezorg in vier provincies en is coördinator van cohortezorg voor de provincie Vlaams -Brabant. Els Van Weert: “ Cliënten met (vermoeden van) COVID-besmetting worden nu uitsluitend geholpen door cohorteverzorgenden. Deze verzorgenden komen niet meer bij andere zorgbehoevende mensen. In de provincie Vlaams-Brabant werken verschillende zorgdiensten nu intens samen voor cohortezorg. Ferm thuiszorg coördineert deze samenwerking. De opdracht van de verzorgenden is niet te onderschatten. Het zijn echte helden, die grenzen verleggen. Mensen met het hart op de juiste plaats.”

Het bericht Verzorgenden van Ferm Thuiszorg volop ingeschakeld in zorg voor corona-patiënten verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over