Veilig tuinfestival met dakconcerten Gardenia Sessions

22 mei 2020 | 10u13 | Gepost door redactie
Veilig tuinfestival met dakconcerten Gardenia Sessions
Een tuinfestival in de Bayostraat en omgeving: een wild idee van vijf jaar geleden, werd tijdens corona werkelijkheid. Rik Willems woont in de Bayostraat en vertelt hoe het allemaal begon.
Het bericht Veilig tuinfestival met dakconcerten Gardenia Sessions verscheen eerst op Leuven Actueel.

Bij het begin van de lockdown moest ik plots terugdenken aan een zotte inval tijdens een speelstraat: een festivalletje in onze tuinen. De mensen mogen nu niet bij elkaar binnenlopen natuurlijk, maar iedereen kan wel meeluisteren vanuit zijn eigen tuin of vanop het dak.” Rik contacteerde zijn muzikale buren, Toon Peeters en Bart Wouters, om te horen of ze dat idee nog steeds zagen zitten. “Ze waren meteen enthousiast en we planden gauw een eerste ‘Gardenia Session’. Toon en Bart zorgen voor zang en gitaar, ik was de dj van dienst”, vervolgt hij. Rik had geen echte ervaring als dj, dus ook dat was wennen.

De afgelopen weken vonden maar liefst negen ‘Gardenia Sessions’ plaats, telkens met een aangepaste programma met Bart en Toon, aangevuld door Rikka of Dennis. De laatste keren waagden heel wat inwoners van de Bayostraat, de Weldadigheidsstraat en de Parkstraat zich zelfs aan de vogeltjes- of de kabouterdans. Zaterdag 16 mei was voorlopig de laatste sessie: “Door de versoepeling van de maatregelen herneemt het gewone leven stilletjes aan. We hebben weer meer te doen, waardoor het minder evident is om wekelijks een programma klaar te stomen.” Maar als het van Rik en zijn buren afhangt, stoppen de ‘Gardenia Sessions’ niet definitief. Na corona mikken ze op een uitgebreidere editie waarbij iedereen opnieuw écht mag samenkomen.

De ‘Gardenia Sessions’ waren duidelijk een schot in de roos: “We kregen veel leuke reacties, onder andere  via sociale media. En hoewel we fysiek van elkaar gescheiden bleven, heeft het initiatief toch voor meer verbinding gezorgd. We leerden mensen kennen waar we nog nooit mee hadden gesproken. Met de studenten uit de buurt hadden we vroeger weinig contact, terwijl we nu al eens een babbeltje doen”, zegt Rik.

Rik en zijn vrouw zijn arts, waardoor ze gewoon konden blijven werken. “Er is voor ons niet zoveel veranderd vermits we onze dagindeling grotendeels konden behouden”, legt hij uit. “Maar de inhoud van onze job wijzigde wel natuurlijk. Het is toch een beetje onwezenlijk allemaal”. Hun drie kinderen studeren nog. Ze vullen hun dagen met online-lessen en Netflix, maar het gebrek aan sociaal contact weegt wel. Rik hoopt dat er lessen getrokken worden uit deze crisis: “Ondanks alle drukte en stress, ervaren we toch een zekere onthaasting. We zagen mooie dingen, zoals de enorme solidariteit, maar ook minder mooie kanten, denk maar aan het hamstergedrag”. Rik hoopt dat mensen nu meer beseffen wat echt belangrijk is. “Waar we allemaal samen naar snakken is gezond blijven en snel weer samen kunnen zijn. Dat toont ons wat echt belangrijk is”, besluit Rik.

Het bericht Veilig tuinfestival met dakconcerten Gardenia Sessions verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over