Twee keer feest voor Abdij van Park

abdij van park
2021 is een dubbel feestjaar voor Abdij van Park. De orde van de norbertijnen bestaat 900 jaar én vanaf mei zijn de belangrijkste historische binnenruimtes van de abdij weer permanent open voor het publiek.

In het jubileumjaar 2021 viert de norbertijnenorde wereldwijd haar 900-jarig bestaan. Op de erfgoedsite Abdij van Park woont en werkt  er vandaag nog steeds een norbertijnengemeenschap volgens de leuze ‘ne quid nimis’ (houdt mate).

Nieuwe mijlpaal voor abdij en publiek

Samen met de paters en de partnerorganisaties maakt Abdij van Park zich op voor het feestjaar met 4 mei als eerste hoogtepunt. “De refter en bibliotheek van het klooster worden na intense restauraties permanent voor het grote publiek geopend. We hebben lang uitgekeken naar dit moment. Wat de bezoeker gaat zien, is het prachtige resultaat van volharding en engagement van alle betrokken partijen”, zegt Dirk Vansina, schepen van restauraties, stad Leuven. Jan Mertens, bestuurder Erfgoedsite Abdij van Park: “Dé pronkstukken zijn de unieke stuccoplafonds uit de 17e eeuw van de hand van Jan Christian Hansche en de pandgang met 21 virtuoze en monumentale teruggeplaatste glasramen uit de 17e eeuw uitgevoerd door de  Leuvense glaskunstenaar Jan de Caumont. Deze zijn vandaag erkend en beschermd als Vlaamse Topstukken.”

Overzichtsexpo ‘Als de bliksem. 900 jaar norbertijnen’

In het dialoogmuseum PARCUM zal de expo ‘Als de bliksem. 900 jaar norbertijnen’ in première gaan. Deze biedt van 4 mei tot 1 augustus een originele inkijk in het abdijleven en de geschiedenis van 900 jaar norbertijnen. De tentoonstelling brengt bovendien nog vaak verborgen stukken uit de rijke collecties van de Brabantse abdijen en mag ook puren uit andere nationale en internationale verzamelingen. Tegelijk werpt de expo een blik naar de toekomst waarin abdijen blijven inspireren als plekken van religie, zingeving en dialoog.

Interactieve beleving

Om de abdijgeschiedenis en de gerestaureerde kloosterruimtes nog meer tot leven te laten komen voor de bezoekers, zet PARCUM in op projecties op de plafonds, soundscapes en meeslepende audiovisuele tours. Op die manier wil PARCUM een eigentijdse en kwalitatieve beleving voor het grote publiek realiseren.

Perfect moment voor een bezoek 

“Het  jubileumjaar is het perfecte ogenblik om het grote publiek uit te nodigen om de abdij in al haar facetten te herontdekken”, zegt Denise Vandevoort, Leuvens schepen van cultuur, evenementen en toerisme. “Abdij van Park herleeft meer dan ooit in haar typische en spirituele sfeer. Het publiek zal eindelijk weer de Abdij van Park kunnen beleven zoals weleer: een inspirerende groene plek van bezinning en activiteit. Naast de permanente opening van de historische ruimtes en de tijdelijke expo, zullen we in de loop van het feestjaar samen met de partners op de abdijsite ook rondleidingen en kleinschalige evenementen organiseren.”

Grootscheepse herbestemming

“Uniek is dat de partners de gerestaureerde gebouwen weer in gebruik nemen met de functies van weleer, weliswaar in een hedendaagse context”, zegt Carl Devlies, schepen van onroerend erfgoed, stad Leuven. “Stilaan zien we het masterplan van 2004 tot leven komen waarin een duurzaam toekomsttraject uitgestippeld werd voor de abdij, met respect voor het verleden en het groene karakter. Dit meerjarenproject heeft tal van lokale, provinciale en Vlaamse partners. De herbestemming en restauratie zijn volop bezig en reeds zichtbaar.”

Foto's: Cedric Verhelst 


 

abdij van park

Lees meer over