Trends en cijfers inschrijvingen hogeschool UCLL bij start academiejaar regio Leuven

16 september 2019 | 16u11 | Gepost door redactie
Trends en cijfers inschrijvingen hogeschool UCLL bij start academiejaar regio Leuven
UCLL opent vandaag de poorten van haar campussen voor de start van het academiejaar. Het aandeel nieuwe studenten professionele bachelor in Leuven stijgt op dit moment met 2%; met de graduaatsopleidingen erbij is dit zelfs 25%. Het gaat om 2600 eerstejaars: professionele bachelors en graduaten. De hogeschool gaat in totaal richting 9000 studenten op haar campussen in Diest, Heverlee en Leuven. Voor de beide regio’s, Leuven en Limburg (campussen Diepenbeek, Genk, Hasselt), stevent ze af op 14.500. UCLL verwacht voor het Leuvense evenwel nog enkele honderden inschrijvers gedurende de eerste weken van haar academiejaar.
Het bericht Trends en cijfers inschrijvingen hogeschool UCLL bij start academiejaar regio Leuven verscheen eerst op Leuven Actueel.

Marc Vandewalle, algemeen directeur UCLL: “We maken vandaag een mooie start van het academiejaar. We zijn tevreden met de blijvende, lichte stijging van onze bachelors; het studentenaantal gaat daar niet ten koste van de graduaatsopleidingen, die er dit jaar voor de eerste keer bij zijn.”

Nieuwe graduaatsopleidingen kennen een goede start in Leuven. De voormalige HBO5-opleidingen van de centra voor volwassenenonderwijs zijn vanaf het academiejaar ‘19-‘20 in Vlaanderen onderdeel van de hogescholen. Ook UCLL heeft in Leuven geïnvesteerd in deze nieuwe opleidingen. De welzijnsopleidingen Orthopedagogie en Maatschappelijk Werk in het bijzonder doen het met meer dan 250 studenten op Campus Sociale School erg goed. Op Campus Proximus zit programmeren dan weer in de lift met bijna 100 inschrijvingen.

Marc Vandewalle: “Met 550 nieuwe graduaatsstudenten voor onze campussen in Heverlee (Sociale School – Hertogstraat – Proximus) kunnen we spreken van een positief resultaat; dit nieuwe aanbod in het hoger onderwijs is duidelijk gekend bij jongeren en volwassenen.”

Lerarenopleiding

De lerarenopleiding regio Leuven (Heverlee-Diest) kent met een lichte stijging van 2% terug een groei. Leraar Secundair Onderwijs kent zelfs een stijging van 17% meer nieuwe studenten ten opzichte van vorig jaar. De Lerarenopleiding in zijn geheel (Kleuter, Lager, Secundair Onderwijs; banaba, postgraduaten) stevent in het Leuvense af op 2000 studenten. UCLL heeft met 4 campussen de grootste lerarenopleiding van Vlaanderen (Hasselt, Diepenbeek, Heverlee, Diest).

Marc Vandewalle: “We zien nog altijd een positief resultaat bij de Lerarenopleiding. Het lijkt er dus op dat de dalingen van de voorbije jaren nu een voorzichtig keerpunt kennen en dat we kunnen stellen dat jongeren terug meer voor het beroep van leraar kiezen.”

Andere opvallende cijfers:
• Bedrijfsmanagement (Campus Proximus) stijgt met 10%, i.e. een 30-tal studenten meer t.o.v. vorig jaar. Deze opleiding steeg vorig jaar al sterk en trekt nu opnieuw meer studenten aan.
• Campus Gasthuisberg blijft groeien met als uitschieter Voedings- en Dieetkunde (meer dan 100 starters) of 16% studenten t.o.v. vorig jaar.

Nieuw: 50% schrijft zich in via online tool UCLL. Deze zomer lanceerde UCLL als één van de eerste hogescholen het digitaal inschrijven. Via deze tool kunnen nieuwe studenten zich via de website inschrijven en moeten zij niet meer fysiek naar de campus komen voor de formele afronding. Op dit moment zien we dat 50% van de inschrijvingen volledig online gebeuren. Meestal hebben deze studenten vooraf al voldoende info gekregen op de infodagen en/of tijdens gesprekken op onze campus. De andere 50% verkiest een combinatie en komt zich ter plaatse inschrijven (Campus Proximus, Heverlee).

Marc Vandewalle, algemeen directeur: “Jongeren vinden het vandaag de dag normaal om alles online te regelen, van hun bankzaken tot het bestellen van hun festivaltickets. Dat dit nu ook kan voor hun studies, is een logische stap voor ons. We blijven de twee mogelijkheden wel aanbieden (online, fysiek) zodat iedereen naar wens geholpen kan worden. De keuze voor het online systeem maakt ook nog meer tijd vrij voor inschrijvers met nood aan extra begeleiding.”

Het bericht Trends en cijfers inschrijvingen hogeschool UCLL bij start academiejaar regio Leuven verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over