Tijdelijke invulling Hogeschoolplein

14 oktober 2019 | 19u28 | Gepost door redactie
Tijdelijke invulling Hogeschoolplein
Het Leuvense Hogeschoolplein is aan vernieuwing toe. In afwachting van een volledige heraanleg van het plein komt er een tijdelijke invulling. De plannen hiervoor zijn klaar en werden gepresenteerd aan de buurtbewoners.
Het bericht Tijdelijke invulling Hogeschoolplein verscheen eerst op Leuven Actueel.

De komende jaren zijn er heel wat renovatiewerken gepland op en rond het Hogescholenplein (o.a. aan het Pauscollege). Er zijn op dit moment nog geen concrete beslissingen genomen over de investeringen in en de herbestemming van de 19e en 20e -eeuwse neoclassicistische burgerhuizen. De timing voor de definitieve heraanleg van het Hogeschoolplein en de omliggende straten is daarom nog niet gekend.

Schepen van openbare werken Dirk Vansina: ‘Ik wil vooruitgang maken en daarom gaan we in afwachting het plein toch tijdelijk heraanleggen. Het Hogeschoolplein heeft heel veel potentie en die wil ik nu al benutten zodat we een nieuwe dynamiek kunnen creëren en de belevingswaarde van het plein verhogen.’

Geschiedenis doen herleven
Het Hogeschoolplein is een prachtig plein met authentieke gevels. In de 19e eeuw werden de pedagogie ‘Het Varcken’ en het Standonckcollege afgebroken. Zo ontstond het Hogeschoolplein zoals we het vandaag kennen met in het centrum een grasveld omringd door bomen. Het tijdelijke ontwerp wil de pleinfunctie accentueren en de rijke geschiedenis van het plein doen herleven.

Enkele kernpunten

  • De contouren van de oude collegemuren worden opnieuw zichtbaar gemaakt door houten zitmuurtjes die uitnodigen tot rust en ontmoeting. Ze krijgen ook een lasergravure die verwijst naar één van de ‘vrije kunsten’ (zoals grammatica, geometrie, astronomie) en een bijhorend spelletje.
  • Op het plein komen twee educatieve informatiepanelen. Ze vertellen de geschiedenis van het Hogeschoolplein en de voormalige colleges die er stonden.
  • De verharding rond de bomen verdwijnt. Het grasveld wordt uitgebreid tot aan de straat en dat blijft ook na definitieve heraanleg zo.
  • Op het gras komt nieuwe beplanting rond het standbeeld. Er komt ook plaats voor een tijdelijke kiosk voor de evenementen van Het Groot Verlof in de zomer.
  • Aan de kant van het Pauscollege en de Muntstraat (naast de huidige parkeerplaatsen voor personen met een handicap) komen extra fietsenstallingen voor ongeveer 70 fietsen.
  • Verder zet de stad in op een veilige en toegankelijke speelomgeving waar kinderen kunnen buitenspelen terwijl de ouders genieten van een terrasje.

Timing werken
“In het voorjaar van 2020 starten de werken voor de tijdelijke invulling. De werken duren ongeveer drie maanden en zijn klaar voor de zomer”, weet schepen Vansina.

Het bericht Tijdelijke invulling Hogeschoolplein verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over