Tiende editie M-IDZOMER lokt 7.500 bezoekers

5 augustus 2019 | 15u43 | Gepost door redactie
Tiende editie M-IDZOMER lokt 7.500 bezoekers
Honderden muziek- en kunstliefhebbers zagen gisteren hoe Trixie Whitley, Dead Man Ray en The Japanese House de tiende editie van M-IDZOMER in stijl afrondden. De afgelopen vier dagen kreeg het festival, georganiseerd door M – Museum Leuven en Het Depot, maar liefst 7.500 bezoekers over de vloer. Dat zijn er zo'n 800 meer dan vorig jaar.
Het bericht Tiende editie M-IDZOMER lokt 7.500 bezoekers verscheen eerst op Leuven Actueel.

Een eigenzinnige combinatie van muziek, expo’s, performances en installaties in een unieke festivalsetting. Dat is de ongewijzigde succesformule van M-IDZOMER, al voor het tiende jaar op rij. Organisatoren M en Het Depot blikken terug op een meer dan geslaagde verjaardagseditie:

Peter Bary, directeur van M – Museum Leuven: “De eerste festivalavond kwam een fan van Lamb ons bedanken voor het feit dat zij dankzij M-IDZOMER de muurschilderingen van Pieter Vermeersch had ontdekt. En zaterdag kwam één van onze vaste bezoekers met een grote voorliefde voor middeleeuwse sculpturen dan weer langs om te zeggen dat hij ontzettend had genoten van het concert van Jan Verstraeten. Die twee verhalen zeggen het helemaal: op M-IDZOMER doe je ontdekkingen voor oog en oor. Waar ik ook blij van word, is de schitterende samenwerking tussen Het Depot en M en de vlotte wisselwerking tussen medewerkers en vrijwilligers van beide cultuurhuizen. Dit is het Leuvense samenwerkingsmodel op zijn best.”

Denise Vandevoort, schepen van cultuur in Leuven en voorzitter van M – Museum Leuven: “Het plaatje klopte weer helemaal: een gezellige, intieme sfeer, een prachtige locatie en de juiste mix van gevestigde namen en jong talent. Ik ben ook erg blij dat er zoveel vrouwelijk talent te ontdekken was. Trixie Whitley was bijvoorbeeld top. Haar optreden was de ideale afsluiter.”

Hoogtepunten van M-IDZOMER
Op de openingsdag legden Prince-protégé Liv Warfield en soulicoon Lee Fields, vergezeld door The Expressions, de lat meteen hoog voor hoofdact Lamb. Binnen liep het museum vol voor Tristan en BeraadGeslagen.

De tickets voor vrijdag waren allemaal de deur uit. Met synthpoprevelatie Hydrogen Sea en Geike viel er die dag heel wat Belgisch talent te bespeuren op het hoofdpodium. Zij maakten ’s avonds plaats voor Heather Nova, die het publiek trakteerde op nummers uit haar nieuwe album Pearl. In het Forum konden bezoekers wegdromen bij de muziek en woordkunst van Wannes Cappelle, broeder Dieleman en Frans Grapperhaus.

Op zaterdagmiddag waren de jongsten de baas op M-IDZOMER FOR KIDS. Vaste waarde Kapitein Winokio kreeg een bomvolle museumtuin moeiteloos aan het dansen en zingen. Later op de dag bracht de Indiase band Peter Cat Recording Co. de museumtuin opnieuw in beweging en liet Dez Mona een enthousiast publiek kennismaken met Book of Many, hun nieuwste plaat. Later op de avond gaven Calexico and Iron & Wine, die voor het eerst in veertien jaar opnieuw samen op de planken stonden, het beste van zichzelf. Een gouden combinatie die het publiek zeker wist te smaken. In het museum bewees Jan Verstraeten waarom hij een van dé Belgische muzikale ontdekkingen van het jaar is.

Het dromerige elektronische dream-pop-project The Japanese House opende de laatste dag van M-IDZOMER, gevolgd door de heren van Dead Man Ray. ’s Avonds zette de Gents-Amerikaanse Trixie Whitley de tuin in vuur en vlam. In een gezellig vol Forum genoot het publiek met volle teugen van de eigenzinnige krautrock van STADT.

In de onthaalruimte van het museum kon de indrukwekkende neon-installatie van beeldhouwer en installatiebouwer Brecht Heytens op flink wat belangstelling rekenen. Verder was er in de zalen ook veel aandacht voor de presentatie van Chantal van Rijt en Maud Gourdon, de performance van Céline Mathieu en Myrthe Christiane van der Mark van kunstenaarsduo CMMC, en de performance van Ine Claes en Mathieu Calleja. Tot slot kregen de expo’s Pieter Vermeersch, die zijn laatste week ingaat, Aleksandra Chaushova, OPEN M, De Taal van het Lichaam en Waanzin heel wat bezoekers over de vloer.

En er is goed nieuws voor wie nu al staat te popelen om de editie van volgend jaar bij te wonen, want de data voor de elfde editie van M-IDZOMER liggen al vast: 30 juli, 31 juli, 1 augustus en 2 augustus 2020.

Foto: Diederik Craps

Het bericht Tiende editie M-IDZOMER lokt 7.500 bezoekers verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over