STUK heropent na grootschalige verbouwingen en doet dat met genderneutrale toiletten

Kunstencentrum STUK sloot seizoen af met een knaller

Op 15 november 2021 gingen de deuren van STUK dicht voor een grootschalige verbouwing. Hun toekomst moest duurzamer en inclusiever. Met deze renovatie voegen ze de daad bij het woord. Op donderdag 8 juni 2023 opent STUK opnieuw voor publiek.

De renovatie omvatte verschillende milieuvriendelijke aanpassingen zoals het vervangen van enkel door dubbel glas, betere dakisolatie en de overstap naar led-verlichting. Buitenruimtes werden vergroend en deels onthard. Geïnfiltreerd regenwater wordt nu gebruikt voor sanitair.

Met een integraal ontwerp zorgen zithoekjes, groen en verlichting voor een sfeervolle en veilige omgeving voor iedereen. Drie nieuwe liften, elektrische deuren en het wegnemen van niveauverschillen maken STUK toegankelijker voor mensen met diverse mobiliteitsbehoeften. Glazen deuren en geleide lijnen maken de oriëntatie in het gebouw makkelijker.

Kunstenaars en publiek centraal

Ze deden een bevraging naar wat hun kunstenaars en publiek belangrijk vonden. Er komt een grote fietsenstalling in de Schapenstraat. De nieuwe, genderneutrale toiletten liggen nu binnen. Er komen lockers, verbeterde ateliers en een extra glazen deur tussen café en Naamsestraat die geluid en warmte isoleert. Op de toiletten na moeten al deze ingrepen nog gefinaliseerd of geïnstalleerd worden tijdens de zomer, voor STUK START in september.

Een inclusieve eigen werking

Tenslotte laat de verbouwing hen toe om de kern van onze eigen werking inclusiever te maken. Ze realiseren een nieuwe bouwlaag die ze inzetten voor een participatieve werking onder de naam STEK, een bruisende en inclusieve community die voluit wordt gelanceerd in 2024. Met STEK en STEK workspace krijgt iedereen de kans om projecten op te zetten en uit te voeren in STUK. 

Lees meer over