Stadsbestuur schrapt mogelijkheid om gemeenteraadscommissies uitgesteld te bekijken: "Zwaar gebrek aan burgerinspraak"

systeem
In de coronaperiode konden gemeenteraadscommissies digitaal worden gevolgd én uitgesteld herbekeken: iets waar veel mensen gretig gebruik van maakten. Recent werden die uitgestelde opnames geschrapt op vraag van het college. Dit tot grote onvrede van oppositiepartij N-VA.

“Wij wensen die opnames en de mogelijkheid tot uitgesteld kijken, te behouden. Inspraak en participatie beginnen met toegankelijke informatie en debatten. Een stadsbestuur dat beweert inspraak en participatie hoog in het vaandel te dragen, zou de debatten nét toegankelijker moeten maken en niet omgekeerd", stelt de Leuvense N-VA-fractie. 

“Leuven heeft mondige en kritische burgers. En dat is maar goed ook. In de vorige bestuursperiode was er veel kritiek op het gebrek aan inspraak voor die burger. En ondanks de door de huidige bestuursploeg beloofde trendbreuk, en de komst van enkele burgerpanels en een participatieplatform 'Leuven Maak Het Mee', blijft ‘inspraak en participatie 2.0’ in de praktijk nog steeds een mager beestje. De voorbeelden zijn talrijk. Denk bijvoorbeeld maar aan de lancering van het nieuwe stadslogo dat er kwam zonder enige inspraak, aan het steeds groter wordende aantal actiecomités (Bruulparking, Vaartkom, ’t Wisselspoor,…) en aan de kritische reacties over dekolonisatie die van de participatiewebsite werden verwijderd. Wat dan wel weer goed is, is dat de gemeenteraden live worden uitgezonden. Bovendien konden in de coronaperiode ook commissies digitaal worden gevolgd en uitgesteld herbekeken. Hierdoor ontstond een interessante dynamiek waarbij burgers, wijkcomités en actiegroepen hun agendapunten besproken zagen in de commissie", klinkt het.

“Recent werden die uitgestelde opnames echter geschrapt op vraag van het college. Dit houdt concreet in dat je als burger ’s avonds tijd vrij moet maken om live de commissie te kunnen volgen en dus niet later kan kijken, op een ogenblik dat misschien beter past. Wij wensen die uitgestelde opnames te behouden. Ook pleiten we ervoor om de beeld- en geluidskwaliteit sterk te verhogen. In een stad die werd uitgeroepen tot Europese stad van de innovatie, en daar ook een geldprijs voor kreeg, moet het toch mogelijk zijn de burgers optimaal te kunnen laten mee participeren aan het beleid. Het is ook vreemd dat deze beleidswending niet werd gecommuniceerd en gemotiveerd bij de burger. Velen denken dat het om een technische fout gaat. Uitgestelde opnames verhogen de transparantie en burgerparticipatie. Voer ze dan ook terug in", zo besluit N-VA Leuven.

Lees meer over