Spelen op straat voor jong en oud in de vernieuwde Museumspelstraat

4 juni 2020 | 20u03 | Gepost door redactie
Spelen op straat voor jong en oud in de vernieuwde Museumspelstraat
Straten in een stad dienen niet alleen om je te verplaatsen. Het zijn ook plekken waar jong en oud fantastisch leuke dingen kunnen doen: rennen, springen, huppelen, elkaar ontmoeten, ontspannen, spelen. “Spelen is de manier waarop kinderen hun plek in de samenleving vinden, en de straten van onze stad moeten hen daar ook de kans toe geven”, zegt schepen van zorg en welzijn Bieke Verlinden. Daarom stak de stad Leuven de Museumspelstraat, die voor het eerst werd aangelegd in 2015, in een gloednieuw kleedje met een nieuw en eigen ontwerp.
Het bericht Spelen op straat voor jong en oud in de vernieuwde Museumspelstraat verscheen eerst op Leuven Actueel.

Is er iets heerlijker of nostalgischer dan spelen op straat? Jong en oud genieten ervan. In de stad vraagt het soms een bijzondere aanleg om mensen eraan te herinneren dat de straat ook om te spelen kan zijn. Daarom legde de stad Leuven in 2015 de allereerste ‘Museumspelstraat’ aan in de Savoyestraat, waar ook de tuin van M Leuven en het Huis van het Kind zich bevinden. “Met deze Museumspelstraat kreeg Leuven er een inspirerende speelse familieplek bij”, vertelt schepen van cultuur Denise Vandevoort. “Samen met de spelstraat werd ook de museumtuin de voorbije zomers in de kijker gezet als groene gezinsoase in het hart van de stad, met enkele vaste spelletjes zoals een blotevoetenpad, yogahoek, klimmuur en verhalenboom. Ook het Huis van het Kind vind je in dezelfde straat.”

Nieuw ontwerp
Eind 2018 waren de beschilderingen vervaagd en verouderd, en werden ze door de stadsdiensten verwijderd in afwachting van een make-over. Samen met M Leuven creëerden de Leuvense stadsdiensten zelf een nieuw ontwerp. In april legden de technische diensten van stad Leuven de gloednieuwe Museumspelstraat aan in thermoplast, een duurzame oplossing.

Voor jong en wat minder jong
Het werd een vrolijk en uitdagend parcours voor jong en oud om opnieuw het plezier van spelen op straat te ontdekken. Het parcours loopt langs een massa stippen en lijnen om te volgen, om over te springen, om op te balanceren. Er kwam ook een hinkelpad bij, als nostalgische knipoog voor al wie vroeger hinkelde op de speelplaats. “We hopen dat jonge én minder jonge Leuvenaars zich zullen laten verleiden tot een hinkelspelletje”, lacht schepen Bieke Verlinden. “Het is geweldig voor de kinderen die zich op wandel in de stad even kunnen uitleven in een straat die helemaal voor hen gemaakt is en hen uitdaagt om te rennen, springen, balanceren, hinkelen …” “Maar we zien dat ook volwassenen zich laten verleiden om te spelen”, vult Denise Vandevoort aan. “Mama’s en papa’s, maar ook oma’s of opa’s die mee een sprongetje wagen, verliefde koppeltjes, studenten die niet aan de nostalgie van het hinkelpad kunnen weerstaan. Ieder kind – en, laat ons eerlijk zijn, ook iedere volwassene – geniet van spelen op straat. Spelen is een unieke manier om je je omgeving eigen te maken, om vol levenslust te genieten van je stad en jou daar thuis te voelen.”

Opstapje naar M Leuven
“Een leuk extraatje in het nieuwe ontwerp is de tekst in braille, een ‘leidmotief’ in de massa stippen. Die braille schrijft ‘Museumspelstraat’”, vertellen schepenen Bieke Verlinden en Denise Vandevoort. De Museumspelstraat vormt zo het perfecte opstapje voor een bezoek aan het museum. “Door de Museumspelstraat leren gezinnen en kinderen spelenderwijs M Leuven kennen. Want M betekent plezier voor jong en oud. Gezinnen kunnen er nu al terecht voor veilige, uitgestippelde gezinsparcours doorheen de tentoonstellingen en de collectiepresentaties. En zodra alle coronamaatregelen opgeheven zijn, zullen ouders en kinderen weer kunnen genieten van speciale workshops en doe-opdrachten tussen de kunstwerken. Dat wordt ongetwijfeld een onvergetelijke ervaring!”, vervolgt Vandevoort.

Wie een wandeling maakt in de stad, kan nu met een bezoekje aan het parcours in de Savoyestraat even de benen losgooien en zich uitleven in spelletjes in het hart van de stad. “Gezinnen op wandel kunnen trouwens ook vlakbij de Museumspelstraat een gratis stadsbuggy ontlenen voor hun bezoekje aan Leuven, in het Buggypunt onder het Rector De Somerplein”, besluit schepen Verlinden.

Het bericht Spelen op straat voor jong en oud in de vernieuwde Museumspelstraat verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over