Scouts Wilsele bouwt aanhangwagen op zonnepanelen voor groene stroom op kamp

21 juni 2019 | 11u13 | Gepost door redactie
Scouts Wilsele bouwt aanhangwagen op zonnepanelen voor groene stroom op kamp
Scouts Sint-Maarten Wilsele zet dit jaar in op groene energie en voedselveiligheid met de bouw van een aanhangwagen met zonnepanelen. Vier grote panelen moeten op kamp genoeg stroom voorzien om een koelkast en enkele kleine elektrische apparaten aan te drijven. Buiten wat meer comfort zorgt de wagen er ook voor dat de leden veiliger op kamp gaan omdat het voedsel koel bewaard kan worden in de koelkast.
Het bericht Scouts Wilsele bouwt aanhangwagen op zonnepanelen voor groene stroom op kamp verscheen eerst op Leuven Actueel.

Initiatiefnemers Lander (20) en Quinten (21) waren op zoek naar een oplossing voor het bewaren van het voedsel op zomerkampen. “Er zijn jaren geweest waarop we een koelkast met generator meenamen op kamp, maar die maakt veel lawaai, is duur en erg vervuilend. Zo’n oplossing past niet in het milieubewuste jaarthema ‘Minder is meer’. Tot nu toe werd er steeds een koelput gegraven, waarin het eten dan in een metalen kist bewaard werd. Een echt veilige oplossing was dat niet , terwijl er elk jaar weer artikels verschijnen over verschillende zomerkampen die worden afgelast door een uitbraak van voedselvergiftiging.”

Er werd uiteindelijk actie ondernomen bij het zien van een gelijkaardig project (Zonopwielen) uit Mechelen. Na het contacteren van een aantal partners kwam het project in een stroomversnelling terecht. “Cera, Batisol en mijnLeuven gaven ons de middelen om ons project vorm te geven. We konden in het magazijn van Batisol terecht om aan ons systeem te bouwen. Hun expertise op vlak van zonnepanelen heeft ook zijn nut gehad. Het meeste werk gebeurde echter op het scoutsterrein. De aanhangwagen werd voorzien van een inklapbaar frame om de panelen op te monteren, de volledige elektrische installatie en opslagvakken om de panelen in te steken tijdens het rijden. Het hele systeem staat gebruiksklaar in 20 minuten. Vier zonnepanelen (265 Wp) leveren stroom aan een zout-water batterij die op haar beurt de mogelijkheid geeft een koelkast te doen draaien en voldoende overhoudt om gsm’s, boxen en licht van stroom te voorzien. De zout-water batterij is trouwens de enige soort batterij die volledig cradle-to-cradle recycleerbaar is, zonder gebruik van toxische metalen. Het hele systeem is gemonteerd in een standaard aanhangwagen, zodat het ook mobiel is. Op 20 minuten is het opgesteld en zelfs zonder de panelen heeft de batterij genoeg reserve om de koelkast twee dagen aan te drijven.”

“We hebben natuurlijk ook om raad gevraagd bij de verschillende partners en bij vrienden en familie, waardoor we de meest lastige problemen konden oplossen. De grootste uitdaging was het uittekenen van het systeem en dan voornamelijk de elektriciteit. We willen in de komende weken het educatieve aspect van de wagen verder uitbouwen met een uitgebreide handleiding en info-fiches. Andere verenigingen die een gelijkaardig project willen starten, mogen gerust contact opnemen en dan delen we met plezier onze ervaringen.”

Het bericht Scouts Wilsele bouwt aanhangwagen op zonnepanelen voor groene stroom op kamp verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over