Sancta Maria maakt feestmanden voor kansarme gezinnen

3 december 2020 | 21u05 | Gepost door annpeeters
sancta maria
Een groep leerlingen uit het eerste middelbaar van Sancta Maria in Leuven heeft een inzamelactie voor droge voeding op poten gezet. Met de verzamelde voedingswaren stelden de jonge initiatiefnemers feestmanden samen voor Leuvense gezinnen in kansarmoede.

“Leuven is een van de meest welvarende steden in België, maar na een gesprek met Lieven Verlinde van vzw ‘t Lampeke werden we geconfronteerd met een andere realiteit. Achter veel Leuvense gevels leven gezinnen die iedere dag moeten knokken om de eindjes aan elkaar te knopen. Het virusjaar 2020 heeft in dat opzicht weinig beterschap gebracht. Integendeel”, zucht Michiel Crijns, een van de begeleidende leerkrachten van de actie.

“Veel mensen hebben een jaar vol zorgen achter de rug, maar gelukkig komen bijna al mijn klasgenoten ’s avonds wel thuis in een mooi huis en krijgen ze lekker eten op hun bord”, vertelt leerling Axel Verstreken.  Wij hoeven dus niet te mopperen, want een grote groep kinderen heeft die luxe niet. Zo is het niet zeker dat alle families kerst kunnen vieren met een lekkere maaltijd. Om genoeg te kunnen eten, moeten ze vaak besparen op speelgoed of kleding.”

“Na die klasgesprekken over kansarmoede, wilden we onze ogen echt niet sluiten voor het probleem. Zo kwam het idee van de feestmanden op de agenda. Veel fanatische leerlingen en leerkrachten van onze school hebben hun voorraadkast opengetrokken en voedingswaren meegebracht die ze konden missen. Het mag dan wel geen structurele oplossing zijn voor de gezinnen in kwestie, het is een druppel op een hete plaat die mensen wel door de feestdagen kan sleuren. En trouwens, als iedereen die spreekwoordelijke ‘druppel’ aanlevert, maken we in de samenleving wel een verschil”, benadrukt Crijns.

Om de gezinnen een extra hart onder de riem te steken, smukten de eerstejaars de manden voor buurtwerking ‘t Lampeke ook op met zelfgemaakte kunstwerkjes en kaartjes met boodschappen van hoop.

groepsfoto

Lees meer over