Ridder in nood staat klaar voor kinderen met leerproblemen

Eureka en de Ridder in Nood
Eureka Leuven zet vandaag leerlingen centraal bij wie leren niet vanzelf gaat. Zij kampen met onder meer dyslexie, dyscalculie, anderstalige nieuwkomers en AD(H)D.

Op de tweede schooldag nemen de leerlingen van Eureka Leuven de bus naar school onder begeleiding van een ridder in vol ornaat. Kinderen met leerstoornissen hebben recht op hun ‘Ridder in nood’, want voor ieder van hen loopt het schoolparcours erg hobbelig. Ze komen naar Eureka Onderwijs waar ze gemiddeld twee jaar les volgen om te leren omgaan met hun leerstoornissen. Ze zijn verstandig, maar hun vorige school had niet de geschikte aanpak. Van over heel Vlaanderen stromen ze na hun traject terug naar het reguliere onderwijs. Eureka Leuven heeft een basisschool en eerste graad secundair A-stroom. Tijdens hun periode op Eureka leren ze hun problemen zelfstandiger aanpakken. Zo kunnen ze bijvoorbeeld hun dyslexie overwinnen.

Eureka Onderwijs is een erkende privéschool die al meer dan 30 jaar leerlingen ondersteunt die verstandig zijn, maar een leerstoornis hebben die hun leren belemmert. Uit onze school groeien projecten voort zoals Eureka ADIBib. Hierdoor ontvangen meer dan 35.000 leerlingen gratis voorleessoftware en digitale versies van hun schoolboeken. Eureka deelt haar kennis met andere scholen om leerlingen beter te ondersteunen. Zo keken dit jaar meer dan 100.000 mensen naar de gratis video’s op het YouTube-kanaal Eureka Leuven.

Vijf à zeven procent van de leerlingen heeft een ernstige vorm van dyslexie, gecombineerd met een goede begaafdheid. Het gewoon onderwijs aangevuld met een sterk aanbod is hun weg om hun creatieve talenten in de toekomst in te zetten. In elke klas zitten één à twee leerlingen die onze tools zouden moeten gebruiken.

In deze campagne zal aan de hand van een ridder en redder aangetoond worden hoe één letter een heel andere betekenis aan een woord kan geven. Op deze manier wordt het duidelijk dat leerlingen die moeilijkheden ondervinden met lezen, spellen en/of schrijven best ondersteunende tools, zoals een computer, kunnen gebruiken. Eureka Leuven werkt hiervoor samen met Luisterpuntbibliotheek, die leesboeken voorziet voor de doelgroep leerlingen met een beperking in de schriftelijke communicatie.

Voor kinderen die moeilijk kunnen lezen, spellen en/of schrijven levert Eureka ADIBib digitale schoolboeken en voorleessoftware. Met de steun van het Departement Onderwijs Vlaanderen en de samenwerking met de GEWU (Groep Educatieve en Wetenschappelijke Uitgevers) kunnen ze alle boeken die we op school gebruiken digitaal aanbieden. Waarom een digitaal schoolboek gebruiken? Wie moeilijk leest kan in verschillende talen teksten laten voorlezen. Dit heet luisterlezen. Wie slecht schrijft, kan het geschrift ondersteunen door te typen op een computer. Wie slecht spelt, kan de spelling controleren met handige tools zoals een dyslectische woordvoorspeller. Op deze manier creëert Eureka gelijke kansen voor alle leerlingen.

Lees meer over