Renovatie station Wijgmaal trekt op gang

3 november 2020 | 17u13 | Gepost door annpeeters
station Wijgmaal
Verbouwen duurt altijd langer dan je denkt. Na een moeizame start met veel overleg en opzoekwerk zal de verbouwing van het vervallenstationsgebouw van Wijgmaal begin volgend jaar eindelijk starten.

Dialoog, een onafhankelijke vzw uit Wijgmaal die informeert over duurzaam (ver)bouwen en wonen, renoveert het gebouw samen met de stad Leuven tot een energiezuinige kantoor- en ontmoetingsruimte.

Op het gelijkvloers komt een eigentijdse bar, uitgebaat door een coöperatie van Wijgmaalse burgers en STAF (voorheen VZW Begeleid Wonen). Met de kantoorruimte en de uitbating van de sociale brasserie BAR ROSALIE is er een nieuwe bestemming voor het stationsgebouw, die een gezellige ontmoetingsplaats wil zijn voor Wijgmalenaars, pendelaars, werknemers van de Remy-site, passerende fietsers, wandelaars, maar ook voor lokale verenigingen die een vergaderruimte zoeken.

“We zijn blij dat Dialoog dit stadsgebouw nieuw leven inblaast. Met dit project kan het stationsgebouw in de toekomst zijn rol van verbinding in Wijgmaal optimaal spelen”, zegt schepen van stadsgebouwen Lalynn Wadera. “We vinden het belangrijk om dit soort plekken door partners en de buurt te laten invullen, zo wordt het echt een levend huis van en voor hen.“

Voorbeeld stellen

Dialoog wil met deze renovatie duurzaam bouwen stimuleren door een voorbeeld te stellen. Het historische gebouw zal zijn uitzicht behouden en een exporuimte bevatten. Er is daarvoor heel intensief samengewerkt met het architectenbureau archipelago. Coördinator Inge Pauwels kijkt uit naar de start van de werken en ziet kansen liggen: “De ervaringen die we opdoen, willen we delen met andere verbouwers. We willen ook experimenteren met nieuwe technieken binnen de kringloopeconomie zoals modulair bouwen en producten huren zodat die eigendom blijven van de producent, met een grotere kans op een langere levensduur.”

Wie de voorbereiding van de werken op de voet wil volgen, kan terecht op www.facebook.com/stationwijgmaal.

 

Lees meer over