Pijlsnelle stijging van aantal covidpatiënten in UZ Leuven

24 november 2021 | 09u01 | Gepost door annpeeters
Steun mee de handel en de zorg
De cijfers van het aantal covidpatiënten in UZ Leuven gaan absoluut de foute kant op. Op woensdag 24 november 2021 liggen in UZ Leuven 103 patiënten, waarvan 30 op intensieve zorg. Ter vergelijking: amper 1 maand geleden waren dat nog maar 22 patiënten, waarvan 8 op intensieve zorg.

We geven enkele vergelijkbare aantallen in vorige golven. De piek van de 3e golf (91 patiënten op 19 april 2021) is met de huidige cijfers officieel overschreden. Een vergelijkbaar cijfer zagen we op 28 oktober 2020, met 101 patiënten. Het hoogste aantal coronapatiënten in UZ Leuven werd bereikt op 5 november 2020 met 169 patiënten, waarvan 60 op intensieve zorg.

Zorg uitstellen

Covidpatiënten nemen ziekenhuisbedden in die in normale tijden ook zouden vol liggen. "In UZ Leuven moeten we daarom onherroepellijk belangrijke zorg voor andere patiënten uitstellen. Voor een covidpatiënt zijn bovendien meer zorgverleners nodig dan voor een klassiek hospitalisatiebed: voor 1 bed niet-intensieve covidzorg is bijvoorbeeld evenveel personeel nodig dan voor 1,65 bedden in normale omstandigheden. Daarbovenop komt nog dat er in vergelijking met vorige golven meer zorgverleners ziek zijn of het mentaal erg zwaar hebben. Om die reden moet het ziekenhuis nog meer bedden sluiten", zegt de woordvoerder van UZ Leuven.

De enige manier om deze pijlsnelle stijging van covidopnames te stoppen is om het aantal coronabesmettingen naar beneden te halen. "Draag mondmaskers, hou afstand, beperk je contacten en laat je vaccineren."

Lees meer over