Open Vld Leuven vraagt extra aandacht voor mensen met een beperking

2 december 2020 | 21u53 | Gepost door annpeeters
rolstoel
3 december is het internationale dag voor mensen met een beperking. Er leven ongeveer een miljard mensen met een beperking, soms klein, soms alles verstorend. Soms aangeboren, soms door een stom ongeval en soms door een zware ziekte veroorzaakt. Open Vld Leuven wil hier vandaag even extra bij stilstaan, net omdat stilstaan nog te vaak een reden is waarom mensen met een beperking te weinig kunnen deelnemen aan de samenleving.

Mobiliteit is in heel veel grote steden, waaronder Leuven, nog te vaak een probleem. “Het nemen van het openbaar vervoer is vaak een calvarietocht. Stoepen zijn, of in een slechte staat of dienen als fietsparking, waardoor er geen doorkomen aan is”, zo zegt bestuurslid van Open Vld Leuven Tom Goossens.

“Ook worden nog te vaak worden de regels voor Universeel Design niet gerespecteerd (dat zijn de regels die ervoor zorgen dat het ook voor mensen met een beperking makkelijk is om zich te verplaatsten). Met onze fractie zullen we er blijven over waken dat alle nieuwe projecten qua gebouwen maar ook in de openbare ruimte voldoen aan dit concept”, zo zegt gemeenteraadslid voor Open Vld Lien Degol. “Wanneer je naar de stad komt, moeten gebouwen, stoepen en pleinen gewoon toegankelijk zijn voor iedereen. Een vanzelfsprekendheid zou je denken, maar in realiteit is dit vaak niet het geval. Dit is dan ook de reden waarom we hier als fractie blijven op hameren”, zo vult gemeenteraadslid Alexandra Roumans aan.

Daarnaast kan aandacht voor deze principes de stad ook wat geld besparen. “Door reeds vanaf het begin deze principes toe te passen, blijft de financiële impact beperkt en worden hoge kosten voor aanpassingen vermeden”, aldus Tom Goossens.

"Als partij willen we ervoor zorgen dat mensen met een beperking, die het vaak al moeilijk genoeg hebben, ook kunnen genieten van onze prachtige stad zonder zich zorgen te maken hoe/waar ze ergens kunnen geraken."

Lees meer over