Ondernemer Jan Callewaert overleden op 65-jarige leeftijd

Jan Callewaert

Jan Callewaert is vanmorgen overleden op 65-jarige leeftijd. De ondernemer was oprichter en CEO van het beursgenoteerd technologiebedrijf Option en werd manager van het jaar in 2005. Callewaert was ook jarenlang voorzitter van voetbalclub Oud-Heverlee Leuven en renoveerde het Tafelrond op de Grote Markt in Leuven. 

Callewaert werd in 1956 geboren in Wielsbeke en ging nadien studeren aan de KU Leuven. Daar behaalde hij een bachelor filosofie en een master handelsingenieur. Leuven beviel hem zo dat hij zijn hart verloor aan de studentenstad. In 1986 richtte Callewaert het technologiebedrijf Option op. Hij werd er CEO en voorzitter van de raad van bestuur. Option werd in 2005 verkozen tot 'Onderneming van het jaar', Callewaert werd bekroond als 'Manager van het jaar'. In 2017 gaf hij de fakkel door aan Eric Van Zele, voormalig topman van Barco.

In 2010 werd Callewaert voorzitter van voetbalclub Oud-Heverlee Leuven. Een groot succes, want met Callewaert promoveerde de fusieclub voor het eerste in de nog redelijk jonge geschiedenis naar de eerste voetbalklasse. Hij bleef uiteindelijk voorzitter tot 2014. Dat Callewaert zijn hart verloren had aan Leuven, wordt ook bewezen doordat hij in 2005 het gotische gebouw Tafelrond op de Grote Markt kocht. Een investering van een dikke 6 miljoen euro. Hij renoveerde het Tafelrond. In 2016 opende het restaurant, in 2017 het hotel The Fourth.

Kwinten De Paepe, voormalig topchef van Tafelrond en goede vriend van Callewaert, is aangedaan door het overlijden. "Jan was net pensioengerechtigd. Dat is het moment dat je moet gaan genieten van het leven, maar die kans krijgt hij niet. Hij is veel te vroeg overleden. Ik ken Jan al meer dan tien jaar en hij is een intelligente, aimabele en nederige man. Hij was de eigenaar van Tafelrond, maar vooral een visionair. Het Tafelrond restaureren was zijn levensdroom en daar is hij wonderwel in geslaagd. Dat is zijn cadeau naar de Leuvenaar toe", vertelt De Paepe.

"Kunst, hightech en schaken, dat waren zijn stokpaardjes. Hij haalde ooit de wereldtop van het schaken naar Leuven. Onder meer Kasparov stond dankzij Jan hier om een potje te schaken. Jan was ook iemand die gesteld was op zijn vaste vriendenkring. De mensen die hij kon vertrouwen, vertrouwde hij voor de volle 100 procent. En hij was iemand die veel kansen schonk aan jonge, gepassioneerde mensen. Jan is altijd Jan gebleven. Toen Option in '97 zowat een miljoen euro waard was, bleef hij zichzelf. Dat sierde hem enorm. Met Jan verliezen we een fantastische man", besluit De Paepe.

Lees meer over