Nog voor de zomer vlotter en veiliger fietsen aan de Naamsepoort

17 februari 2021 | 08u09 | Gepost door annpeeters
Naamsepoort
Op 22 februari start het Agentschap Wegen en Verkeer, de beheerder van de Vlaamse gewestwegen, met werken aan de Naamsepoort in Leuven. Het drukke kruispunt wordt aangenamer en veiliger voor de actieve weggebruiker.

Voetgangers en fietsers krijgen meer ruimte om veiliger en vlotter voorbij dit drukke knooppunt te geraken. Wegen en Verkeer zal ook de bestaande verkeerslichten vernieuwen en voorzien van een aangepaste regeling. Dankzij die nieuwe regeling zullen er minder conflicten zijn tussen voetgangers, fietsers en automobilisten. Volgens de huidige planning zullen de werken voor de zomer beëindigd worden. Wegen en Verkeer treft in samenspraak met de stad Leuven de nodige maatregelen om de hinder te beperken. 

Meer opstelruimte voor fietsers

De Naamsepoort is een van de drukste kruispunten van de stad. Op drukke momenten staan er heuse fietsfiles en is er aan de verkeerslichten niet genoeg opstelruimte voor de vele fietsers. Na de herinrichting komt er vooral aan de kant van de Naamsesteenweg opstelruimte bij, maar ook aan de overkant komt er een opstelstrook  voor de fietsers die vanuit de Naamsestraat het kruispunt willen oversteken. Fietsers zullen na de werken bij rood licht vanuit de Naamsestraat rechtsaf de ring kunnen opdraaien, waardoor het fietsverkeer ook aan deze kant van het kruispunt wat vlotter zal doorstromen. Er zal aan de Naamsestraat een bord “rechtsaf door rood” (B22) geplaatst worden, om dat mogelijk te maken.

By-pass geschrapt op buitenring en Naamsesteenweg 

Voor automobilisten die van de Tervuursepoort komen en de Naamsesteenweg willen inslaan, en voor bestuurders die van de Naamsesteenweg komen en  richting station willen rijden, zal er voortaan geen fysiek afgescheiden rijstrook (by-pass) meer zijn. Door deze twee by-passes te schrappen, komt er plaats vrij voor meer opstelruimte voor de fietsers. In de plaats van de twee by-passes komen er twee voorsorteerstroken op de rijweg. De nieuwe verkeerslichten zullen uitgerust zijn met groene pijlen voor de chauffeurs die rechts indraaien, zodat deze afslagbewegingen ook tijdens de drukke uren zo vlot mogelijk gebeuren.  

Nieuwe verkeerslichtenregeling voor minder conflicten 

In de nieuwe situatie zullen de verkeerslichten ook zodanig geregeld zijn, dat overstekende fietsers en voetgangers bijna nergens op het kruispunt nog gelijktijdig met afdraaiend autoverkeer groen licht zullen krijgen. De enige dergelijke kruising die overblijft, is diegene tussen de auto’s die vanuit de Naamsestraat de ring rechts indraaien richting Tervuursepoort met fietsers en voetgangers die tegelijk de ring oversteken. 

Nieuwe portiek op binnenring 

Op de binnenring, in de rijrichting van de Tervuursepoort komt er een nieuwe portiek met verkeerslichten boven de rijweg. Daardoor kan het afslaand verkeer apart groen licht krijgen. Het rechtsafslaand verkeer krijgt een groene pijl, waardoor het conflict met de fietsers die rechtdoor fietsen, wordt weggewerkt. Die fietsers krijgen nu ook een eigen groen licht. Dat laatste is mogelijk doordat een van de twee voorsorteerstroken voor de auto’s die vanop de binnenring de Naamsesteenweg inrijden, geschrapt is. Ook op de Naamsesteenweg komt er een portiek bij. 

Overstekende auto’s apart groen licht 

Een laatste belangrijke verandering is dat automobilisten die de ring oversteken vanuit de Naamsesteenweg en aan de overkant, vanuit de Naamsestraat, apart groen licht zullen krijgen. Ook dat is veiliger dan de huidige regeling, waarbij zij gelijktijdig groen licht krijgen. 

Eerste fase vanaf 22 februari 

Omdat er veel verschillende ingrepen moeten gebeuren, worden de werken in verschillende fasen uitgevoerd. Op 22 februari begint een eerste fase waarbij een aannemer onder andere “wachtbuizen” zal plaatsen voor nieuwe leidingen en een oude portiek zal verwijderen.  Deze werken zullen gebeuren buiten de spitsuren, om de hinder voor de weggebruiker zoveel mogelijk te beperken. 

Hinder voor alle weggebruikers

In de loop van maart start een volgende fase in de werken. Vanaf dan zal er hinder zijn voor alle weggebruikers: 

  • fietsers en voetgangers zullen voor bepaalde bewegingen omleidingen moeten volgen 
  • automobilisten zullen nog alle kanten uit kunnen, maar er zullen rijstroken afgesloten worden. Op de drukke momenten zullen de wachttijden dus langer zijn dan normaal 

Op wegenenverkeer.be/naamsepoort staan binnenkort schema’s die de verkeerssituatie tijdens de werken illustreren.  Belangrijk nieuws en updates over de werken zullen de komende weken op dezelfde webpagina gepubliceerd worden. 


 

plan
plan

Lees meer over