Nieuwe dierproeven op apen aan KU Leuven

23 augustus 2021 | 18u54 | Gepost door annpeeters
protest
In 2021 zijn alweer 3 nieuwe langdurige projecten aan de KU Leuven met in totaal 14 proefapen goedgekeurd. Alle dieren zullen eerst geopereerd moeten worden en krijgen elektroden in hun schedel geplant, Vervolgens ondergaan ze een lange trainingsperiode in gedragstaken door middel van hun water te onthouden. Animal Rights betreurt dat hersononderzoek op apen gewoon vrij spel krijgt, terwijl de Europese Commissie een kennisbank met 568 modellen voor proefdiervrij hersenonderzoek heeft gepubliceerd met als doel om volledig over te stappen naar alternatieven. Op woensdag 25 augustus voert Animal Rights opnieuw actie op de Oude Markt in Leuven tussen 13u en 15u.

Jen Hochmuth: “De alternatieven zijn er. Voor het hersenonderzoek aan de KU Leuven zijn niet eens alternatieven nodig, want het is wettenschappelijk gezien compleet nutteloos om vast te houden aan achterhaalde dierproeven die niets opleveren.”

"In twee van de drie nieuwe projecten zullen de proefapen specifiek worden getraind om naar een puntje op een scherm te kijken en met hun handen twee knoppen te bedienen om de verwerking van visuele en/of geluidsprikkels op enkelvoudig zenuwcelniveau te onderzoeken. De reden waarom apen gebruikt worden is volgens de proefdiernemers omdat we nog te weinig kennis hebben over hoe dat de hersenen deze functies ondersteunen."

"In het derde project moeten dieren grijptaken uitvoeren om de eigenschappen van spiegelneuronen in kaart te brengen. Dit zijn specifieke hersencellen die actief zijn wanneer we een actie uitvoeren en dezelfde actie zien uitvoeren door iemand anders. Volgens de onderzoekers zou een defect in het spiegelneuronsysteem aan de basis kunnen liggen van autisme."


"Naast de testen op apen zet de KU Leuven in parallel ook experimenten op bij patiënten die geïmplanteerd worden met elektrodes. Omdat het registreren van individuele neuronen bij mensen echter zelden mogelijk is, rechtvaardigen de onderzoekers het nut van deze dierproeven. Volgens de Europese wetgeving (Richtlijn 2010/63/EU) is het een verplichting om over te schakelen naar het alternatief als een dierproef kan worden vervangen door een geaccepteerde proefdiervrije methode." 

 

Lees meer over