Nieuw pancreaskankerfonds aan KU Leuven

8 februari 2020 | 09u48 | Gepost door redactie
Nieuw pancreaskankerfonds aan KU Leuven
Professor Dokter Baki Topal, specialist pancreaskanker aan UZ Leuven, richtte vrijdag een nieuw onderzoeksfonds op aan de KU Leuven. Hij wil daarmee sneller vooruitgang boeken in het onderzoek naar pancreaskanker om nieuwe, levensreddende therapieën te ontwikkelen. 
Het bericht Nieuw pancreaskankerfonds aan KU Leuven verscheen eerst op Leuven Actueel.

Zaterdag raakte bekend dat de bekende rockzanger Arno Hintjes (70) een deel van zijn tournee schrapt wegens pancreaskanker. Hij zou de diagnose in november vorig jaar gekregen hebben en heeft sindsdien al meerdere sessies chemotherapie achter de rug. Dinsdag volgt een operatie, waardoor hij een zestal weken buiten strijd zal zijn.

Pancreaskanker (of alvleesklierkanker) is een uiterst agressieve kanker die nog zeer moeilijk te bestrijden is. De ontwikkeling van de ziekte is bijzonder complex en nog niet goed ontrafeld. Vaak sluimert de kanker al een hele tijd vooraleer de patiënt iets merkt, en hebben de kankercellen zich al in andere organen genesteld. Dat maakt een doeltreffende behandeling bijna onmogelijk. Patiënten met een uitgezaaide pancreaskanker overlijden vaak binnen de drie jaar na de diagnose.

“Om pancreaskanker te overwinnen, moeten we dringend wetenschappelijke vooruitgang boeken”, zegt professor Topal. In België komen er jaarlijks ongeveer 1800 nieuwe patiënten bij. Projectiestudies tonen aan dat pancreaskanker tegen het einde van dit decennium de op een na grootste oorzaak van kankersterfte zal zijn. Dit nieuwe fonds wil onderzoek steunen dat bijdraagt tot het opsporen, begrijpen en behandelen van pancreaskanker. Daarnaast is ook innovatieve heelkunde van levensbelang. Topbehandelingen en toponderzoek moeten hand in hand gaan.”

De weg naar betere inzichten en nieuwe therapieën is nog lang, en vraagt forse en duurzame investeringen. Met de oprichting van dit fonds roept dokter Topal privéschenkers op om de strijd tegen pancreaskanker mee te ondersteunen, en vraagt hij zowel de aandacht als de samenwerking van de overheid en de farmaceutische industrie.

KU Leuven-rector Luc Sels ondersteunt het engagement van professor Topal: “We blijven voluit investeren in wetenschappelijke vooruitgang en innovatieve geneeskunde. De inbreng van externe partners en schenkers creëert extra kansen en helpt ons om nog sneller grenzen te verleggen.”

Het Pancreaskankerfonds steunen

Financiële bijdragen zijn zeer welkom op de KU Leuven-giftenrekening BE45 7340 1941 7789 met vermelding 400/0018/47180. Giften vanaf 40 euro leveren een fiscaal voordeel op.

 

Het bericht Nieuw pancreaskankerfonds aan KU Leuven verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over