Nieuw onderzoeksproject wil Vlamingen laten kennismaken met hun ‘voormoeders’

5 maart 2020 | 09u30 | Gepost door redactie
Nieuw onderzoeksproject wil Vlamingen laten kennismaken met hun ‘voormoeders’
Op maandag 2 maart werd het startschot gegeven van ‘MamaMito’, een nieuw ‘citizen science’-project. Het doel is dat zoveel mogelijk Vlamingen hun moederlijke stamlijn opstellen en kennismaken met hun ‘voormoeders’. Deze informatie is van belang voor verder biologisch en genetisch onderzoek. Het project wordt geleid door KU Leuven en Histories vzw, in samenwerking met VUB, meemoo (Vlaams Instituut voor het Archief) en Familiekunde Vlaanderen.
Het bericht Nieuw onderzoeksproject wil Vlamingen laten kennismaken met hun ‘voormoeders’ verscheen eerst op Leuven Actueel.

In stamboomonderzoek beperken veel mensen hun speurtocht tot de vaderlijke lijn of de stamlijn van de familienaam. Daar wil ‘MamaMito’ verandering in brengen. “Op dit moment gaat veel aandacht naar onze voorvaders, maar onze familiegeschiedenis wordt uiteraard ook gevormd door onze voormoeders”, zegt evolutionair geneticus Maarten Larmuseau (KU Leuven & Histories vzw). “Het is daarenboven een stuk moeilijker om de moederlijke stamlijn – van jouw moeder naar haar moeder naar haar moeder en zo verder – op te stellen omdat de familienaam elke generatie verandert. Daarom willen we met dit project voor de nodige ondersteuning zorgen en deelnemers de knepen van de genealogie leren.”

Geïnteresseerde deelnemers vinden via de website van het project allerhande tips en bronnen om zelf aan de slag te gaan met hun moederlijke stamboom. Verder zullen er ook verschillende lezingen en vormingen plaatsvinden om Vlamingen warm te maken voor de zoektocht naar hun ‘voormoeders’.

Genetisch onderzoek

Op basis van de stambomen die de deelnemers opstellen worden uiteindelijk 200 koppels geselecteerd: allemaal duo’s die in de voorbije eeuwen een verre voormoeder met elkaar gemeen hebben. Deze koppels worden vervolgens uitgenodigd voor een kosteloos genetisch onderzoek.

“Dit onderzoek zal zich toespitsen op het mitochondriaal DNA: dat is belangrijke genetische informatie die enkel via de moeder en dus via de moederlijke lijn wordt overgedragen”, legt Maarten Larmuseau uit. “Op deze manier kunnen wij als wetenschappers meer te weten komen over de genetische variatie in het mitochondriale DNA tussen en binnen families in Vlaanderen. En tegelijkertijd komen de deelnemers meer te weten over hun eigen afkomst en familiegeschiedenis, een win-win dus.”

Het bericht Nieuw onderzoeksproject wil Vlamingen laten kennismaken met hun ‘voormoeders’ verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over