Meer en meer agressie tegen zorgmedewerkers

17 december 2021 | 09u53 | Gepost door annpeeters
mch

In het Medisch Centrum voor Huisartsen ondervinden zorgmedewerkers dat sommige mensen zich agressiever gedragen dan voor de uitbraak van het coronavirus. Daarom lanceren ze een campagne.

COVID-19 heeft onze balans als mens, als ouder, als collega, als familielid en vriend, als maatschappij grondig verstoord. We zijn onze routines, onbezorgdheid en vrijheid voor een stukje kwijt. Vele zaken zijn even niet meer zo vanzelfsprekend. Iedere mens reageert anders op de situatie: verdriet, angst, vermoeidheid, prikkelbaarheid, opstandigheid, boosheid,… het zijn allemaal menselijke reacties die perfect normaal zijn in een abnormale situatie die erg lang aanhoudt. "Jammer genoeg zien we daarmee gepaard een toenemend aantal patiënten- en cliëntcontacten waarbij zorgverleners heel wat frustraties over zich heen krijgen, tot en met verbaal en/of fysiek agressief benaderd worden. In MCH Leuven werd zelfs een onthaalmedewerker geduwd en gedwongen om een code aan te maken, maar zij zijn niet bevoegd om dit te doen. Mensen reageren zich vaak af op de eerste persoon die ze zien", zegt Touria Benyaich Communicatiemedewerker van MCH.

Schadelijke reacties. 

"Hoe begrijpelijk en menselijk de uiteenlopende reacties op de COVID-crisis ook zijn, sommige heftige reacties zorgen voor een negatieve spiraal. Ze leiden ertoe dat mensen hun motivatie kwijt raken, opgebrand raken en geen zin meer hebben om te helpen. Zorgverleners zijn erg nodig als we deze crisis samen willen doorstaan: van vaccinatie tot COVID-testing, basis- en gespecialiseerde zorg en COVID- of niet-COVID gerelateerde zorg. De frustraties zijn herkenbaar en begrijpelijk, maar ze mogen niet afgereageerd worden op zorgverleners, noch op anderen."

Zorg voor elkaar

"Laten we zorgzaam en mild met elkaar omgaan want deze pandemie blijkt geen sprint maar een marathon. Laten we deze SAMEN lopen."

Campagne #Draagzorgvoorzorg

"De campagneposter draagt het gezicht van één van onze medewerkers. Dit beeld is echt, haar lach en het hart versterkt onze boodschap en roept emotie op. We stellen de vraag: “Draag jij ook zorg voor hen”? Dit geeft stof tot nadenken."

Zorg-, welzijnsorganisaties en gemeentes dragen de boodschap mee uit door de campagneposter op te hangen en hun Facebook en/of Instagram omslagfoto te wijzigen in een banner met de hashtag #Draagzorgvoorzorg. "Met het campagnemateriaal kunnen zij een leuke, positieve campagne opzetten om zoveel mogelijk burgers te bereiken en sensibiliseren."

Lees meer over