Manifestatie tegen racisme en discriminatie geannuleerd

14 juni 2020 | 23u25 | Gepost door redactie
Manifestatie tegen racisme en discriminatie geannuleerd
De manifestatie tegen racisme en discriminatie, die op zondagnamiddag in Leuven gepland was, is in samenspraak met de organisatoren van het initiatief niet doorgegaan.
Het bericht Manifestatie tegen racisme en discriminatie geannuleerd verscheen eerst op Leuven Actueel.

Burgemeester Ridouani en politie Leuven zaten vorige week woensdag met een delegatie van de initiatiefnemers van de manifestatie rond de tafel. Er werd toen benadrukt, dat zowel het stadsbestuur als de politie zich extra willen engageren in de strijd tegen racisme en discriminatie, maar dat grootschalige activiteiten waar veel volk samenkomt in deze coronatijden niet kunnen. Er werd dan ook afgesproken om de optocht van zondag niet te laten doorgaan. De initiatiefnemers gingen hiermee akkoord en hebben elk via hun eigen kanalen opgeroepen om niet naar Leuven af te zakken om te manifesteren.

Omdat het niet kon uitgesloten worden dat er, ondanks deze oproepen, toch nog manifestanten naar Leuven zouden komen, was de politie sinds zondagmiddag duidelijk zichtbaar in de stationsomgeving en het stadscentrum aanwezig, met als doel potentiële manifestanten te ontraden om te betogen en het belang van de nog steeds geldende coronamaatregelen te benadrukken. De politie kon daarvoor ook rekenen op de medewerking van jongerenwerkers en de  initiatiefnemers van de ondertussen afgeblazen manifestatie. Enkele jongeren die opdaagden werden door hen aangesproken en gevraagd het betogingsverbod te respecteren. Dat verliep allemaal op een zeer rustige manier. Politie zelf heeft niet moeten optreden om mensen op andere gedachten te brengen. De burgemeester staat er dan ook op zowel de politie, als de jongerenwerkers en de initiatiefnemers van de optocht die zelf hadden voorgesteld een handje toe te steken, te bedanken. Hij benadrukt dat dialoog, respect en samenwerking de beste resultaten oplevert.

Stad, politie en Leuvense jongeren die zin hebben om bij te dragen, gaan samen aan de slag om een concreet en daadkrachtig Leuvens actieplan uit te tekenen. Op korte termijn worden dialoogtafels georganiseerd rond verschillende thema’s, zodat er snel stappen vooruit kunnen gezet worden tegen racisme en discriminatie. Ook komen er naast de krijtactie van vorige week bijkomende symbolische acties zonder samenscholing, vanuit de jongeren en ondersteund door de stad, om hun stem te laten horen.

Het bericht Manifestatie tegen racisme en discriminatie geannuleerd verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over