Leuvense zomerscholen voor 160 kinderen van start

18 augustus 2020 | 16u42 | Gepost door annpeeters
zomerschool Leuven
Door de coronacrisis konden veel kinderen enkele maanden geen of nauwelijks les volgen zoals ze gewoon waren. Stad Leuven organiseert daarom samen met het onderwijsnetwerk Samen Onderwijs Maken (SOM) enkele zomerscholen, waar leerlingen spelenderwijs Nederlands, Frans, wiskunde of ICT kunnen oefenen. De zomerscholen gingen deze week van start, met een 160-tal leerlingen en een honderdtal vrijwilligers.

Op twee locaties gaan de komende weken een 160-tal leerlingen naar de zomerschool. “De leerlingen zullen ook buiten het klaslokaal bijleren. Ze trekken er op uit en werken bijvoorbeeld op de boerderij, leren skaten, breakdancen of maken een video of vlog. Experten bouwen die activiteiten zo op dat kinderen opnieuw zuurstof en zelfvertrouwen krijgen en dat ze tegelijk hun kennis wiskunde, Frans en Nederlands opfrissen”, zegt schepen van onderwijs Lalynn Wadera. “Daarnaast is er ruimte om vragen te stellen over de leerstof en ook over de eigen situatie. Zo kunnen de leerlingen gemotiveerd aan het nieuwe schooljaar beginnen.”

Schepen Lalynn Wadera en burgemeester Mohamed Ridouani gingen een kijkje nemen op de zomerscholen. Op  KA De Ring – Campus Comenius volgen een honderdtal leerlingen die naar het eerste of tweede jaar secundair onderwijs gaan leerrijke activiteiten en workshops. “Het afstandsonderwijs tijdens de coronacrisis was voor veel leerlingen niet evident, om welke reden dan ook”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani. “We willen elk kind dat er nood aan heeft extra begeleiding geven. Zo willen we voorkomen dat kinderen een blijvende achterstand oplopen. Elk kind moet het perspectief krijgen dat alles mogelijk is, ongeacht afkomst, thuissituatie of achtergrond.”

Vervolgens brachten de burgemeester en schepen een bezoek aan de zomerschool die doorgaat in het Heilig Hartinstituut Kessel-Lo, die een 80-tal anderstalige kinderen uit de OKAN-klassen (Onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers) ontvangt. Zij hebben tijdens de coronacrisis veel oefenkansen Nederlands moeten missen. “Een taal leer je door te oefenen”, zegt schepen Wadera. “Op de zomerschool kunnen ze op een creatieve manier hun Nederlands bijschaven zodat ze volgend schooljaar goed kunnen starten.”

De stad werkt voor de zomerscholen samen met veel vrijwilligers. “Een kleine honderd vrijwillige coaches begeleiden de kinderen”, zegt schepen Wadera. “Ik wil hen graag bedanken voor hun inzet en enthousiasme.”

Eerder in juli organiseerde de stad al een zomerschool voor jongeren tussen 16 en 30 jaar. Daarvoor werkte ze samen met Youthstart, een organisatie die jongeren aan het denken zet over hun toekomst en hen handvaten aanreikt om hun dromen en toekomst zelf vorm te geven.

Ook de komende jaren zal Leuven opnieuw zomerscholen organiseren. “We merken dat scholen, ouders en leerlingen vragende partij zijn”, zegt schepen Wadera. “We gaan hier zeker  mee verder en evalueren het huidige concept na de zomer, om bij te schaven waar nodig.”

Lees meer over