Leuvense tweeling vereeuwigd in Tweebronnen

Jeanne en Marcella Schollaert

Kunstenares Muriel Princen vereeuwigde in dit olieverfschilderij de beroemde Leuvense tweeling. Jeanne en Marcella Schollaert waren onafscheidelijk en ontpopten zich al snel tot een begrip in de stad. Toen ze in 2019 kort na elkaar overleden, werd er zelfs een rouwregister geopend. Ook buiten Leuven waren beide zussen een fenomeen, vooral door het VTM-programma “ Het Hart van Vlaanderen”. Daarin gaven ze sappige commentaar op de actualiteit.

“Jeanne en Marcella waren Leuvense iconen. We missen hen nog elke dag”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani. “Ze zitten in het hart van de Leuvenaars. Met de aankoop van dit prachtige schilderij, dat hen toont zoals vele mensen hen kennen, krijgen Jeanne en Marcella nu een passend eerbetoon.”

Tweezaam & Don’t worry
Princen laat het echter niet bij dat ene schilderij, ze creëert een boeiend tweeluik. De kunstenares combineert het beeld van de identieke tweeling met een gelijkaardig werk over twee kinderen. Spelend, vrolijk, jong en samen. Net als Jeanne en Marcella bewegen ze zich door de Leuvense straten, hun speel- en leefterrein.  In deze olieverfschilderijen brengt Princen jong en oud, bekend en onbekend, verleden en toekomst,… samen. Het werk symboliseert zo verbondenheid en vertrouwen in de toekomst.  

Thuis in Tweebronnen
“Voor dit kunstwerk van een Leuvenaar over Leuvenaars, zochten we vanzelfsprekend naar een plaats waar zo veel mogelijk mensen het kunnen bewonderen”, licht schepen Denise Vandevoort toe. “Die vonden we in de gerenoveerde bibliotheek in Tweebronnen, een super-toegankelijke ontmoetingsplek met een groot hart voor kunst en cultuur.” Op dezelfde site valt er overigens nog meer moois te ontdekken. Toon Van Ishoven werkte er op de binnenkoer onlangs nog een prachtige muurschildering af. En sinds 2015 herbergt Tweebronnen de reusachtige houtskooltekening die wonderboy Rinus Van de Velde opdroeg aan zijn naamgenoot Henry van de Velde, de ontwerper van het Tweebronnengebouw.

Nog een leuk detail: Jeanne en Marcella Schollaert woonden in Sint-Maartensdal, om de hoek van de bibliotheek. Zij krijgen nu een definitieve ereplaats in deze ‘huiskamer’ van de stad. 

Lees meer over