Leuvense gemeenteraad vergadert digitaal met 47 raadsleden

25 maart 2020 | 07u00 | Gepost door redactie
Leuvense gemeenteraad vergadert digitaal met 47 raadsleden
Nadat de raadscommissies afgelopen week al via mail plaatsvonden, zal nu ook de Leuvense gemeenteraad van maandag 30 maart 2020 volledig de digitale weg op gaan naar aanleiding van de coronacrisis. De debatten en stemmingen zullen gevoerd worden via een digitaal platform.
Het bericht Leuvense gemeenteraad vergadert digitaal met 47 raadsleden verscheen eerst op Leuven Actueel.

Oorspronkelijk zou de gemeenteraadsvergadering met grotere afstand tussen de raadsleden en zonder publiek plaatsvinden. “Het is in deze tijd echter niet verantwoord om 47 mensen in één ruimte samen te brengen, zelfs al respecteren we een afstand van anderhalve meter. Daarom heb ik samen met de burgemeester en de fractievoorzitters beslist om de gemeenteraad volledig digitaal te laten verlopen”, zegt voorzitter Dorien Meulenijzer. “Het blijft ook in deze bijzondere periode belangrijk om het democratisch debat in de gemeenteraad te laten doorgaan. Afgelasten was dus geen optie.”

Afgelopen week werden de voorbereidingen getroffen voor het digitaliseren van de gemeenteraad. Geen eenvoudige klus, want de voltallige Leuvense gemeenteraad bestaat uit 47 raadsleden. Voorzitter Dorien Meulenijzer voert nu een digitale manier van werken in. “De raadsleden kunnen inloggen via een digitaal platform. Met behulp van strikte afspraken zullen we de debatten digitaal kunnen voeren. De raadsleden kunnen daarna via de digitale agenda hun stem uitbrengen. Deze week zal ik met elk raadslid een individueel en digitaal testgesprek doen om te zorgen dat alles vlot kan verlopen”, aldus voorzitter Dorien Meulenijzer.

Ook de Leuvense inwoners kunnen – net als elke maand – via de website van de stad en vanuit hun huiskamer meeluisteren via live-streaming. De zitting is op maandag 30 maart  vanaf 20 uur te volgen via https://leuven.raadsinformatie.be/live?utm_source=rss&utm_medium=rss.

“Op deze manier kunnen we toch helemaal transparant blijven naar onze inwoners en blijft de goede werking van de stad Leuven en zijn gemeenteraad gegarandeerd in deze moeilijke periode. Na de raad van maart wordt er geëvalueerd en bijgestuurd, mocht ook de gemeenteraad van april digitaal moeten verlopen”, besluit Meulenijzer.

Het bericht Leuvense gemeenteraad vergadert digitaal met 47 raadsleden verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over