Leuven schenkt Boekstart-pakketten aan alle kinderopvanginitiatieven en gezinswerkingen

29 juli 2019 | 13u37 | Gepost door redactie
Leuven schenkt Boekstart-pakketten aan alle kinderopvanginitiatieven en gezinswerkingen
Met het project Boekstart zet stad Leuven al sinds september vorig jaar in op (voor)leesbevordering voor baby’s en peuters. Zo kregen alle Leuvense baby’s en peuters gratis een leuk en boeiend boekenpakket van de stad. Ook vond de allereerste Boekstart-dag plaats in de Bib Leuven. PIEP Cultuurprikkels voor de allerkleinsten lanceerde een eigen zoekboek over Leuven. Om nog meer kleine kinderen warm te maken voor mooie boeken schenkt de stad nu ook Boekstart-pakketten aan alle Leuvense kinderopvanginitiatieven en gezinswerkingen.
Het bericht Leuven schenkt Boekstart-pakketten aan alle kinderopvanginitiatieven en gezinswerkingen verscheen eerst op Leuven Actueel.

Leuven is sinds september 2018 Boekstart-gemeente en engageert zich om kinderen van jongs af aan warm te maken voor mooie boeken, en (groot)ouders te stimuleren om voor te lezen.

“Kinderen die al vroeg in contact komen met boeken blijken op latere leeftijd taalvaardiger te zijn en beter te kunnen rekenen”, vertelt schepen van zorg en welzijn Bieke Verlinden. “Maar ook – en misschien vooral – is samen in boekjes kijken goed voor levenslange herinneringen aan warme momenten en geborgenheid. De fantasie van kinderen wordt geprikkeld, hun ontwikkeling gestimuleerd en ze leven zich in in allerlei nieuwe personages en avonturen.”

Initiatieven die (voor)lezen bevorderen

Sinds de start van het project ontvingen al meer dan 1.080 Leuvense baby’s en peuters een gratis boekenpakket boordevol leuke boekjes. Maar er is meer! In mei van dit jaar vond een succesvolle eerste Boekstart-dag plaats in de Bib Leuven. Daar werd als klap op de vuurpijl het allereerste Leuvense stadskinderboek gelanceerd: ‘Knuffel gezocht – Een speurtocht door Leuven’. Maar ook op andere momenten doorheen het culturele jaar organiseren PIEP Cultuurprikkels voor de allerkleinsten en de Bib Leuven tal van boekenactiviteiten voor baby’s en peuters. Je vindt het overzicht hiervan steeds op www.leuven.be/piep.?utm_source=rss&utm_medium=rss

Extra Boekstart-pakketten

Om nog meer jonge kinderen van bij het begin te bereiken, verdeelt de stad nu ook meer dan 100 boekenpakketten over de Leuvense kinderopvanginitiatieven en gezinswerkingen. Daarbij staan fijne voorleesmomenten met de kinderbegeleiders voorop. “De stad wil op die manier ook een inspiratie zijn voor gezinnen waar door tal van factoren nog niet aan baby’s en peuters wordt voorgelezen. “We willen kleine kinderen op zo veel mogelijk manieren laten genieten van mooie boeken”, vult schepen van cultuur Denise Vandevoort aan. “Zowel het baby- als het peuterpakket bevat info over voorlezen aan jonge kinderen en de dichtstbijzijnde bibliotheek, en natuurlijk een prikkelend en gevarieerd aanbod aan boekjes: knisperboekjes, kartonboekjes, badboekjes, cd’s met wiegeliedjes en vingerversjes …”

Het bericht Leuven schenkt Boekstart-pakketten aan alle kinderopvanginitiatieven en gezinswerkingen verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over