Leuven ontvangt 345.000 euro voor stadsvernieuwingsproject

19 december 2020 | 18u44 | Gepost door annpeeters
Thema Media zoekt polyvalent administratief talent
Elk jaar in december maakt minister van Stedenbeleid Bart Somers bekend welke stadsvernieuwingsprojecten geselecteerd zijn voor subsidies. Het gaat zowel om projectsubsidies als thematische stadsvernieuwingssubsidies. In totaal wordt net geen 9 miljoen euro besteed aan 7 projecten. Leuven behoort dit jaar tot de geselecteerden.

Pas sinds drie jaar krijgen thematische stadsvernieuwingsprojecten ondersteuning van Vlaanderen. Dit geeft steden de kans om projecten op te zetten rond een thema waarop zij vandaag nog geen afdoende antwoord hebben. Minister Somers koos als thema voor 2020 ‘data-gedreven digitalisering en transformatie’. Bart Somers: “De coronacrisis heeft het belang van digitalisering op scherp gesteld. Deze Vlaamse regering investeert dan ook massaal in digitale oplossingen voor maatschappelijke en economische uitdagingen. Als steden klaar willen zijn voor de toekomst, dan moeten ze durven innoveren en out-of-the box denken. Leuven heeft dat goed begrepen.”

“In september is onze stad nog door de Europese Commissie gekozen tot Europese Hoofdstad van de Innovatie 2020, en dat was duidelijk heel terecht. Met dit nieuwe project dat nu ook erkenning en ondersteuning krijgt uit Vlaanderen, zet Leuven zich opnieuw in de kijker als een stad die digitalisering omarmt”, aldus Open Vld gemeenteraadslid Lien Degol.

Leuven wil met dit project in kaart brengen welke lokale bedrijvigheid precies nodig is in de stad en de omliggende regio om een gezonde mix van hoog-, midden- en laaggeschoolde werkgelegenheid te verzekeren. Met behulp van een tool die continu wordt aangepast, helpt de stad bovendien met de ruimtelijke ordening: weinig hinderlijke bedrijven geïntegreerd in de stad, grootschalige en meer hinderlijke bedrijven op bedrijventerreinen. Voor dit project investeert Vlaanderen 345.000 euro in Leuven.

Eén van de voorbeelden aangehaald in het project betreft het gebied Parkveld in Heverlee dat aansluit bij de ambachtelijke zone en het researchpark. “Dat is geen onomstreden gebied”, aldus Open Vld gemeenteraadslid Alexandra Roumans. “Naast de invulling voor lokale bedrijven heeft Parkveld ook een zekere natuurwaarde en een functie als open ruimte die niet mag miskend worden. Via de tool die de stad door deze Vlaamse ondersteuning kan lanceren, kan dit allemaal perfect in kaart worden gebracht om zo tot de juiste beslissing te komen. Want meten is weten”, besluit Roumans.

Lees meer over