Leuven laat proeven van culinair erfgoed met nieuw erfgoedfestival ERFOOD

frietkot

Op 21 april wordt in Leuven de aftrap gegeven van het gloednieuwe culinair erfgoedfestival ERFOOD. De partners van Erfgoedlabo Leuven serveren zes maanden lang een breed publieksprogramma rond culinair erfgoed van Leuven en daarbuiten. ERFOOD bundelt tentoonstellingen, wandelingen, lezingen, workshops en theater tot een smaakvol programma.

Met het festival willen de partners van Erfgoedlabo Leuven bezoekers laten kennismaken met en nadenken over de vele betekenislagen van voeding. Voorzitter Jan De Maeyer: “ERFOOD is illustratief voor hoe Erfgoedlabo Leuven werkt: via experiment en vernieuwend denken over erfgoed brengt het festival de professionele erfgoedorganisaties rond de tafel.”
 
Het hart van het festivalprogramma bevindt zich in Abdij van Park. De tentoonstelling ‘Aan tafel! Eten bij moslims, joden en christenen’ in museum PARCUM laat de bezoeker proeven van de eetgewoontes en -tradities van verschillende geloofsgemeenschappen. Het museum vertelt het verhaal met topstukken en bijzonder erfgoed uit binnen- en buitenland.
 
Ook in het stadscentrum vinden tal van activiteiten plaats. De Universiteitsbibliotheek pakt uit met de tentoonstelling ‘KUlinair. Voeding en eetcultuur in de universitaire collecties’. CAG lanceert een wandeling en het boek ‘Lekkere plekken’, over 200 jaar geschiedenis van markten, kruideniers, cafés en reclame. In de expo ‘In een notendop’ halen CAG en Cera de geschiedenis van de walnoot onder het stof vandaan. Daarnaast bundelen enkele Leuvense erfgoedspelers de krachten voor een fietstocht langs de iconische Leuvense Laatste Avondmalen. Verder biedt ERFOOD lezingen, debatten, workshops en theater.
 
Het culinair erfgoedfestival wordt feestelijk afgetrapt tijdens Erfgoeddag op zondag 21 april in Abdij van Park. Bezoekers hebben die dag de kans om de tentoonstelling ‘Aan tafel!’ gratis te bezoeken. Er is daarnaast een uitgebreid aanbod aan activiteiten en rondleidingen op de erfgoedsite. ‘s Middags is iedereen welkom om een picknickdeken te spreiden en deel te nemen aan ’s werelds grootste potluck.
 
Het culinair erfgoedfestival ERFOOD loopt van 21 april tot en met 31 oktober 2024. Alle informatie en tickets via www.erfoodleuven.be.

bib

Lees meer over