KU Leuven dient klacht in tegen Dries Van Langenhove na uitspraken tijdens lezing, NSV tot eind 2025 niet welkom

29 februari 2024 | 19u08 | Gepost door redactie

Dries Van Langenhove werd deze woensdagavond uitgenodigd om een lezing te houden in een aula van het Pedagogisch Instituut van de KU Leuven. Dit was op uitnodiging van studentenbeweging NSV en handelde over regeneratieve landbouw, daarom liet de KU Leuven het toe.

Voor de lezing hadden zich 150 tegenbetogers verzameld tegen de aanwezigheid van Van Langenhove verzameld.

Volgens de universiteit had Van Langenhove het allerminst over landbouw. Hij hield hij een monoloog met daarin uitspraken “die aanzetten tot racisme", luidde het bij Belga. Volgens het persagentschap bestempelde hij "zwarte Afrikanen" meermaals als minderwaardig tegenover "blanke Vlamingen en Europeanen" en vergeleek hij Roma-vrouwen met dieven.

In een eerste reactie meldde KU Leuvenrector Luc Sels dat de universiteit niet licht over de feiten ging.

"De aanleiding om klacht in te dienen, is dat Dries Van Langenhove duidelijk uitspraken gedaan heeft die kunnen aanzetten tot racisme. Deze gaan voor ons echt duidelijk voorbij de wettelijke grenzen van de vrijheid van meningsuiting", luidde het bij Sels. Wat Van Langenhove concreet zei, wou Sels niet kwijt. "Dat is voor onze verdere voorbereiding van de hele gerechtelijke procedure die we nu moeten opstarten. We nemen ze bijzonder ernstig."

Buiten de klacht die de KU Leuven neerlegde tegen Van Langenhove, sluit ze de NSV zelf tot eind 2025 uit de universiteitsgebouwen. Dit omdat de gedane uitspraken lijnrecht ingaan tegen de kernwaarden van de universiteit.

Lees meer over