KU Leuven breidt topsportinfrastructuur uit met nieuwe beach- en fitnesshal

25 oktober 2021 | 18u22 | Gepost door annpeeters
hall
Op het Universitair Sportcentrum van KU Leuven is de nieuwe beach- en fitnesshal officieel geopend in aanwezigheid van Vlaams minister van Sport Ben Weyts. Het gebouw biedt plaats aan drie indoor beachvolleybalterreinen en de vernieuwde en uitgebreide fitness (Univ-Fit). Ook topsporters kunnen er terecht voor powertraining en sportmedische begeleiding.

Gestaag breidt het Universitair Sportcentrum zijn (topsport)infrastructuur uit. In 2015 was er de opening van de indoor atletiekhal, in 2018 van de topsporthal en weer drie jaar later opent de beach- en fitnesshal de deuren. KU Leuven heeft de bouw gefinancierd met steun van de Vlaamse Overheid.

De hal is onder meer de nieuwe thuishaven van Univ-Fit. De universitaire fitness, die publiek toegankelijk is, is grondig vernieuwd en uitgebreid. “Onze vorige fitnessruimte volstond niet meer om aan de vraag te voldoen”, zegt Pieter Van Kelst, beheerder van het Universitair Sportcentrum. “Nu hebben we maar liefst duizend vierkante meter sportruimte en een ruime waaier aan splinternieuwe toestellen voor kracht- en cardiotraining. Onze coaches zorgen ook voor de nodige begeleiding, zowel voor beginnende als professionele sporters.”

Onder het dak bevindt zich een indoor beachvolleybalhal met drie terreinen. In België zijn er nauwelijks indoor trainingsfaciliteiten te vinden voor beachvolleybal. Dit biedt extra mogelijkheden aan professionele teams, scholieren van de topsportschool, maar evengoed aan KU Leuven-studenten en andere liefhebbers

Topsportcampus

Het Universitair Sportcentrum maakt niet alleen werk van specifieke trainingsinfrastructuur, het zorgt ook voor de nodige omkadering voor topsporters. Zo biedt de hal plaats aan het Sport Medisch Adviescentrum: er zijn consultatieruimtes voor artsen en kinesitherapeuten, en een oefenzaal voor revalidatie. Exclusief voor topsporters is er ook een powerzaal en een rust- en ontspanningsruimte voorzien.

“Vlaanderen blijft investeren in haar topsportcampussen”, zegt Vlaams minister van Sport Ben Weyts. “Deze nieuwe topsportinfrastructuur biedt onze topatleten de beste professionele omkadering en geeft hen maximale kansen in hun voorbereiding naar wedstrijden of tornooien. Topsporters zien sporten doet ook sporten, dus dit is niet alleen voor onze topsporters, maar evengoed voor de recreatieve sporter.”

“De infrastructurele uitbouw tot topsportcentrum heeft ertoe geleid dat ons sportaanbod voor studenten zowel kwantitatief als kwalitatief is uitgebreid. Daarnaast willen we onze campus zodanig inrichten om topsporters maximaal te kunnen ondersteunen”, zegt professor Gert Vande Broek, voorzitter van het Universitair Sportcentrum. “We werken onder meer samen met de federaties, clubs en topsportscholen in het volleybal, voetbal en atletiek. Er zijn natuurlijk ook onze eigen topsportstudenten. Hier vinden ze alles om te trainen in optimale omstandigheden: niet alleen sportief, maar ook op het vlak van begeleiding, gebaseerd op de nieuwste onderzoeksinzichten.”

Foto's:  Frank Bruggeman

hall
beach
zaal

Lees meer over