Koerdische gemeenschap viert Nieuwjaar in Kessel-Lo

Newroz
Newroz is een traditioneel Koerdisch feest dat het begin van de lente en het Koerdische Nieuwjaar markeert.

Newroz is een dag voor Koerden om samen te komen met familie en vrienden, te genieten van traditionele muziek en dans, en deel te nemen aan culturele activiteiten. Het festival heeft diepe historische en culturele betekenis voor het Koerdische volk, en symboliseert vernieuwing, hoop en de strijd voor vrijheid.

Het feest werd georganiseerd door het Koerdisch cultureel centrum in Leuven en gevierd in het Heuvelhofpark in Kessel-Lo. Er namen ongeveer 5000 mensen deel. Om verkeersopstoppingen te vermijden, waren er vrijwilligers opgesteld aan de drukke kruising van de Diestsesteenweg en werd er gezorgd voor een veilige coördinatie door de bezoekers naar geschikte parkeerplaatsen te leiden. Dit veroorzaakte weinig overlast voor de buurtbewoners.

Omwonenden namen ook deel aan de viering en beleefden een fijne dag. Tijdens het evenement werden wetenschappelijke boekenstands geopend, werd het belang van de natuur en vreedzaam samenleven benadrukt, werd traditioneel voedsel uitgedeeld, werden traditionele jurken gedragen en was alles ingekleed met kleuren die tekenend zijn voor de lente. Mannen, vrouwen en kinderen dansten rond het vuur. Iedereen vierde elkaars feestdag met "Newroz pîrozbê", wat "proficiat" betekent.

Video file
Video file
Video file
Video file

Lees meer over