Inbrakenplaag in en rond Leuven, wees alert

14 december 2021 | 16u51 | Gepost door annpeeters
Vrouw (65) geslagen en bestolen door inbreker

In de nacht van maandag op dinsdag werd er in verschillende woningen in Leuven ingebroken. De politie vraagt om alert te zijn.

In de Hoegaardsestraat werd er in twee woningen een inbraak vastgesteld.

  • Bij een eerste woning geraakte de dader binnen via de niet-slotvaste achterdeur. De bewoners, die amper drie uur buitenshuis waren, stelden toen ze thuiskwamen vast dat er wanorde in hun huis was. Er werd een som geld en enkele juwelen ontvreemd.
  • Even verderop in de Hoegaardsestraat forceerde de dader een venster om zo een huis binnen te dringen. Ook hier werden alle kamers doorzocht, maar momenteel is het niet duidelijk of er iets gestolen werd.

In de Bronlaan in Heverlee werd er in vier woningen ingebroken.

  • Bij een eerste woning werd door de dader een venster stukgeslagen om zich zo toegang te verschaffen. Het huis, dat momenteel niet bewoond is, werd helemaal doorzocht. De dader ging met enkele kostbare juwelen aan de haal.
  • Twee huizen verder stelde de bewoner wanneer hij thuiskwam vast dat de kasten openstonden. Het was niet duidelijk hoe de dader binnengeraakt was, aangezien er nergens braakschade was. De dader ging ervandoor met juwelen.
  • Bij een derde woning in de Bronlaan werd een klein venster geforceerd. Het is nog niet geweten wat er gestolen werd.
  • In de vierde woning tot slot werd binnengedrongen door een groot venster aan de achterzijde te verbrijzelen. Hier werd op het eerste gezicht niets gestolen.

In alle gevallen kwam de politie ter plaatse en werd er proces-verbaal opgesteld. Ook het labo werd verwittigd om sporenonderzoek te doen. De politie onderzoekt de zaak en zal de beschikbare camerabeelden analyseren. Er gebeurde telkens een uitgebreid buurtonderzoek op zoek naar getuigen van de feiten.

Net zoals de vorige jaren stelt de politie ook dit jaar een stijgend aantal inbraken vast sinds het korten van de dagen. Uit de vaststellingen die de politie de voorbije dagen deed, blijkt dat in een aantal gevallen inbrekers makkelijk konden binnenkomen omdat een raam bleef openstaan of een deur niet slotvast was. Anderzijds waren er ook een aantal mislukte inbraakpogingen, omdat de daders er niet in slaagden de extra beveiligde ramen of deuren open te krijgen. Het is dus belangrijk om er steeds voor te zorgen dat ramen en deuren altijd stevig op slot zitten wanneer men de woning verlaat.

Omdat inbrekers vaak bij het invallen van de duisternis op pad gaan en toeslaan in woningen waar geen licht is, kan een brandend lampje het verschil maken.

En natuurlijk blijft de Alert-campagne van de Leuvense politie onverminderd doorgaan. Al wie getuige is van verdachte gedragingen, wordt gevraagd dit onmiddellijk te melden aan de politie. De politie heeft immers ook tijdens deze lange donkere dagen permanent patrouilles op de baan in uniform en in burger, die wanneer nodig, snel ter plaatse kunnen zijn. Het nemen van enkele vaak eenvoudige preventieve maatregelen en het snel bellen van de politie als men verdachte zaken of personen opmerkt, kan er zeker toe bijdragen dat ze een aantal inbraken kunnen voorkomen.

De Leuvense politie is 24/24 en 7/7 bereikbaar op het nummer 016/210.610.

Lees meer over