Huidskleurpotloden moeten racisme bij jongeren tegengaan

Huidskleurpotloden
Gisteren ontvingen de kinderen van de Vlierbeekschool en De Nova Kids als eerste een setje huidskleurpotloden. Daarmee trapte schepen van onderwijs en diversiteit, Lalynn Wadera (Vooruit) haar jaarlijkse bezoekronde af. Het doel van de potloden? Racisme bij jongeren tegengaan.

Elke Leuvense basisschool zal in de loop van de maanden oktober en november kleurpotloden krijgen in zeven verschillende huidskleuren. Dat zal telkens gebeuren bij de leerlingen van het eerste leerjaar. De uitdeelactie startte in 2019 en kadert in het project 'Leuven Zonder Racisme'.

De 'Skin Color Collection’-kleurpotloden zijn geïnspireerd op het zogenaamde ‘The Color Experiment' dat het onderwijsnetwerk Samen Onderwijs Maken (SOM) in 2019 uitvoerde. Daarin kleurden leerlingen uit het eerste leerjaar van basisschool Mater Dei Leuven een kleurplaat in volgens instructies. Wanneer ze gevraagd werden het gezicht te kleuren in ‘huidskleur’, nam iedere leerling, ongeacht zijn/haar afkomst, hetzelfde kleurpotlood: lichtroze. “Kinderen zien de wereld in de kleuren die wij ze geven. Dat is een routine die ze aannemen door wat ze horen en zien in verhalen, films en kleurplaten. We verliezen daardoor veel van de rijke diversiteit uit het oog. En dat willen we met deze kleurpotloden bespreekbaar maken“, verduidelijkt schepen Wadera.

Dit jaar roepen de ambassadeurs van 'Leuven Zonder Racisme' de kinderen die de kleurpotloden ontvangen op om hun buur te tekenen met de huidskleurpotloodjes en vervolgens alle tekeningen op één blad te kleven. “Zo tekenen ze hun eigen ‘klasfoto’. Dat maakt onmiddellijk de rijke diversiteit in de klas zichtbaar en vormt een interessante vertrekbasis voor een open gesprek in de klas”, klinkt het.

Lees meer over