Hogeschool UCLL herwerkt oud papier van architectenbureau tot nuttige notitieblokken

24 juni 2023 | 10u22 | Gepost door redactie
plan
Ieder jaar produceren bedrijven in ons land samen ruim 445.000 ton papierafval. Daar gaat hogeschool UCLL mee aan de slag.

Met project ‘RePaper’ pakt expertisecentrum Inclusive Society van Hogeschool UCLL die papierafvalstroom aan door via de nodige bewerkingen tot duurzame oplossingen te komen: van oud papier naar nieuw, maar ook naar vazen, kommen, bloempotten...

Samen met vrijwilligers, studenten en mensen die niet altijd vlot een plek vinden in onze maatschappij, wordt een eindproduct gecreëerd. De deelnemers gaan vanuit hun eigen levenservaring mee op zoek naar antwoorden op een aantal belangrijke maatschappelijke uitdagingen. RePaper is een soort van living lab: het samenspel van de verschillende expertises en ervaringen bepaalt hoe er samengewerkt kan worden, wat er nodig is om iedereen aan boord te houden en hoe de producten er zullen uitzien. De deelnemers krijgen een degelijke opleiding tijdens workshops en leren van good practices tijdens bezoeken aan reeds bestaande initiatieven.

Dubbele doelstelling

Het project beoogt een dubbele doelstelling. In eerste instantie biedt RePaper via het hergebruiken van papier een kleinschalig antwoord op de grootschalige problematieken van afvalrecyclage en uitputting van grondstoffen. Tegelijkertijd (sociaal) kwetsbare mensen vanaf het begin meenemen in een proces van co-creatie.

De mogelijkheden die voor de kwetsbare deelnemers ontstaan zijn talrijk. Zo kunnen ze onder meer een netwerk uitbouwen, een productieve werkhouding ontwikkelen of hun Nederlands oefenen. Ze maken volwaardig deel uit van het team, wat hun zelfvertrouwen aansterkt en zo hun kansen op de arbeidsmarkt vergroot.

Het contact met deze deelnemers wordt gelegd via organisaties die hen ondersteunen. Zo liet architectenbureau Jaspers-Eyers Architects uit Leuven dit voorjaar zijn oud papier herwerken tot notitieblokjes. Via een unieke samenwerking tussen allerlei sociale organisaties uit Vlaams-Brabant kwam het maakproces op gang, dat een 400-tal blocnotes opleverde.   

Lees meer over