Hoe de Diestsepoort evolueerde van een gevangenis naar een levendige stationsbuurt

20 februari 2021 | 10u12 | Gepost door annpeeters
Diestsepoort
In Passe Partout halen we geregeld oude foto's van onder het stof, vorige week zelfs twee. Jammer dat dit gebouw afgebroken is, het zou een toeristische troef voor de stad zijn, mocht het er nog staan.

De Diestsepoort heeft een tijd dienstgedaan als gevangenis. Rechts van het gebouw, achter de stadsomwalling, lag de binnenstad. Deze foto geeft de situatie in het jaar 1785 weer. Omdat de ongezonde leefomstandigheden onverenigbaar bleken met de hervorming van het Belgisch gevangeniswezen drong de bouw van een nieuw arresthuis zich op. Het arresthuis van de Diestsepoort, toch wel een mooi gebouw, werd afgebroken in 1872-1873.

Op 1 oktober 1860 opende de centrale gevangenis aan de Geldenaaksevest. Ze deed toen voornamelijk dienst als gevangenis voor veroordeelden met een lange straf. De Leuvense hulpgevangenis opende officieel in 1869.

Tot de 19e eeuw bleef de bebouwing van Leuven beperkt tot het gebied binnen de stadsomwalling. Daarbuiten lagen weilanden, velden, landbouwgronden en wijn- en boomgaarden. Onder het Hollands bewind werden er brede beboomde ringlanen aangelegd. Vanaf 1870 tot begin 20e eeuw werden er statige rijhuizen gebouwd. Het eerste stationsgebouwtje, toen nog in hout, kwam er in 1837. Het huidige stationsgebouw werd in 1879 in gebruik genomen.

Diesesepoort

Na de eerste wereldoorlog

In de jaren ’20 van vorige eeuw was de wederopbouw van Leuven nog volop aan de gang. De Diestsepoort en Diestsevest hadden een dubbele rij linden. Op elke straathoek kwam er wel een café of een winkel. Links op de foto zie je een mooie fontein, zoals je er toen veel zag in Leuven.

Foto's: Leuven Weleer

Lees meer over