Herdenkingsplek Onument maakt ruimte voor rouw en verlies in Leuven

onument Leuven
In Egenhoven werd vandaag, 13 maart, het Leuvense Onument ingehuldigd, een initiatief van de stad Leuven en het Agentschap voor Natuur en Bos.

Een Onument is een serene troostplek omringd door groen, waar mensen, alleen of samen, kunnen herdenken wie ze missen. Het is een onderbroken cirkel, die symbool staat voor de familie- en vriendenkringen waaruit dierbaren zijn weggevallen en is ook een beeld voor de breuk die een diepgaande verlieservaring in een leven veroorzaakt. Tegelijk symboliseert de cirkel samenhorigheid en de troost die daaruit geput kan worden. De beginletter van Onument verwijst ook naar de cirkelvorm. De eerste stilteplek werd eind 2023 aan de Abdij van Park gecreëerd, samen met kunstenaar Renato Nicolodi. Het Leuvense Onument is het vijfde in Vlaanderen.

Stad Leuven vond voor de bouw een partner in het Agentschap voor Natuur en Bos. Ze vonden een plek aan de Voervallei, op de terreinen die het Agentschap in Egenhoven beheert. Voor het ontwerp gingen ze in zee met architect Bas Smets, die ook de omgeving van de Notre-Dame in Parijs zal heraanleggen.

De cirkel is 13 meter breed en is opgesplitst in kortere bogen van dezelfde grootte die met elkaar verbonden zijn. Het monument is gemaakt van vermalen oude grafzerken vanop de Leuvense begraafplaatsen, afkomstig van graven waarvan de voorbije jaren de termijn afliep en de grafsteen werd verwijderd.

Lees meer over