Gratis prentenboek voor meer dan 300 Leuvense kinderen uit kwetsbare gezinnen

4 juli 2019 | 23u54 | Gepost door redactie
Gratis prentenboek voor meer dan 300 Leuvense kinderen uit kwetsbare gezinnen
Lezen en toegang tot boeken is voor veel kinderen nog steeds niet vanzelfsprekend. Daarom ging in april in Vlaanderen en Nederland opnieuw de grote boekhandelsactie ‘Geef een prentenboek cadeau’ van start. Meer dan 1.000 boekhandels in Nederland en Vlaanderen boden dit keer het populaire kinderboek ‘Kikker is kikker’ aan, in een speciale editie, voor 2 euro. Zo wilden de organisatoren het boek bereikbaar maken voor kinderen die minder snel in aanraking komen met boeken. De Leuvense boekhandel De Kleine Johannes ging voor het derde jaar op rij nog een stapje verder, met een onverhoopt resultaat: meer dan 300 Leuvense kinderen krijgen het prentenboek cadeau dankzij een mooie samenwerking met organisaties aangesloten bij netwerk-vzw Huis van het Kind Leuven.
Het bericht Gratis prentenboek voor meer dan 300 Leuvense kinderen uit kwetsbare gezinnen verscheen eerst op Leuven Actueel.

Luc Vander Velpen, eigenaar van De Kleine Johannes, legt uit: “Wij gingen ervan uit dat zelfs aan 2 euro een kwetsbaar gezin drempels zou ervaren om onze boekhandel binnen te stappen. Daarom startten we drie jaar geleden een actie waarbij iedereen die het prentenboek voor zichzelf kocht in De Kleine Johannes, tegelijk ook een exemplaar schonk aan een kind uit een kwetsbaar gezin. We deden beroep op de expertise van onze buren van het Huis van het Kind Leuven. Zij duidden 11 partnerorganisaties aan die werken met kinderen uit kwetsbare gezinnen in Leuven.”

Grote solidariteit tussen Leuvense gezinnen
“Ieder jaar groeit de actie in De Kleine Johannes en dit jaar is het resultaat ronduit schitterend”, vervolgt Luc Vander Velpen. Gaven mensen in 2018 één boek cadeau op vijf die ze voor zichzelf kochten, is dat dit jaar al twee op vijf.” In naam van zijn klanten kan De Kleine Johannes dit jaar zo niet minder dan 320 exemplaren van ‘Kikker is Kikker’ schenken aan de sociale organisaties: gezinswerking Wijland (de RuimteVaart), gezins- en kinderwerking Fabota (Buurtwerk ’t Lampeke), Wigwam (gezinswerking en kinderopvang), Koala (gezinswerking Casablanca), kinderwerkingen Kettekeet, Ketteland en Kettebende (stad Leuven), kinderwerking Casablanca (Riso Vlaams-Brabant) en Domo vzw (gezinswerking aan huis). “En omdat de actie nog verder loopt, zullen we nog voor de start van het nieuwe schooljaar ook nog een vijftigtal exemplaren kunnen schenken aan scholen”, besluit Vander Velpen.

Voor Bieke Verlinden, schepen van zorg en welzijn, is de hartverwarmende boekenactie een mooi voorbeeld van hoe ook commerciële organisaties in Leuven een steentje kunnen bijdragen aan de strijd tegen kinderarmoede in de stad: “Voorlezen en lezen is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen, zeker van kinderen die in armoede of kansarmoede opgroeien. Het stimuleert je taalvaardigheid en geeft je nieuwe taal om jezelf uit te drukken, stimuleert je fantasie en helpt empathie opbouwen via allerlei personages. Samen in een boek kijken maakt ook de band tussen ouders en kinderen sterker en geeft kinderen meer zelfvertrouwen. Ik kan de succesvolle samenwerking met ons Leuvense Huis van het Kind dan ook alleen maar toejuichen.”

Het bericht Gratis prentenboek voor meer dan 300 Leuvense kinderen uit kwetsbare gezinnen verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over