Gratis maandverband in 9 secundaire scholen van Leuven, Tienen en Landen

maandverband
Uit een onderzoek van Caritas blijkt dat 1/8 van de meisjes in Vlaanderen wel eens een tekort aan menstruatiemateriaal heeft. Meisjes geconfronteerd met dit probleem blijven soms zelfs een paar dagen weg van school. BruZelle Regio Leuven neemt nu het initiatief om in 9 scholen in Leuven, Tienen en Landen kastjes, gevuld met gratis maandverband en tampons, op te hangen. De kastjes zijn vrij toegankelijk en hangen op een discrete plaats, waar de leerling die het nodig heeft, het materiaal vrij en discreet kan nemen.

Het maandverband en de tampons zijn verpakt in een stoffen zakje, gemaakt door vrijwilligers. Zo heeft de leerling een kleine reserve voor thuis en voldoende materiaal voor de volgende dagen.

Deze actie gaat gepaard met een sensibiliseringscampagne binnen de school, met lessen gegeven door de leerkrachten. De leerlingenraad organiseert binnen de school een inzamelactie van maandverband. Het doel van deze lessen en de inzamelactie is alle leerlingen te sensibiliseren rond het taboe van menstruatie en menstruatiearmoede.

De scholen die deelnemen aan het project zijn GO! De Ring, GO! Redingenhof, GO! School De Nova, St. Pieterscollege en de Wijnpers in Leuven, GO! Woudlucht in Heverlee, GO! Atheneum Tienen en  GO! Tintelstroom Tienen en GO! D’Hek in Landen.

Het gratis verspreiden van maandverband kadert in een pilootproject rond menstruatiearmoede. Dit project loopt met de steun van federaal Minister Lalieux, de Vrouwenraad en UVV.

Gedurende dit jaar wordt het verder uitgebouwd naar andere scholen in de regio Leuven en er zullen regelmatig tussentijdse  evaluaties zijn. Ook in de lagere scholen kan gratis maandverband voorzien worden voor de oudste leerlingen.

BruZelle Regio Leuven doet hierbij een oproep aan alle scholen van de regio om gratis mee in het project te stappen. Zij kunnen contact opnemen met rita.vaneven@bruzelle.be.

Lees meer over