Gratis elektrische shuttlebusjes op Bondgenotenlaan

Handelsorganisatie Liefst Leuven zet nog tot eind augustus elke zaterdag gratis e-shuttlebusjes in op de Bondgenotenlaan. Ideaal voor shoppers die op een vlotte manier tussen de Grote Markt en het Martelarenplein willen pendelen.

Vorig jaar voerde het stadsbestuur, op vraag van de handelaars uit de Bondgenotenlaan en aanpalende straten, tijdens een zestal zaterdagen een test uit om het shoppen in Leuven aangenamer te maken. De Bondgenotenlaan werd die dagen verkeersvrij gemaakt tussen de Louis Melsensstraat en het Margarethaplein. De reacties waren opvallend positief, zowel van handelaars als van klanten. Reden genoeg om er een vervolg aan te breien.

De coronacrisis vormde hiervoor de perfecte aanleiding. De stad besefte namelijk dat de doorgangen op de stoepen in de Bondgenotenlaan niet altijd voldoende vrij waren om de social distancing regels te garanderen. Waarop ze besliste om de Bondgenotenlaan opnieuw verkeersvrij te maken op zaterdag. Dat blijft het geval tot minstens 31 augustus. “We zien nu al dat het karakter van de straat verandert: de horecazaken bouwen hun terrassen uit, wat de beleving uiteraard ten goede komt. Voor alle duidelijkheid: fietsers mogen wel nog door”, klinkt het bij Luc Caubergh, Ondervoorzitter van Liefst Leuven.

Omdat de bussen van De Lijn dus tijdelijk op zaterdag niet door de hele Bondgenotenlaan kunnen rijden maar een kleine omweg volgen, besliste Liefst Leuven om gratis elektrische shuttlebusjes in te zetten op de Bond. Die werden bestickerd in samenwerking met  beletteringsbedrijf Stand By uit Leuven. “De voorbije drie zaterdagen reden de shuttles tussen de Louis Melsensstraat  en het Margarethaplein, wat al veel positieve reacties opleverde van gebruikers. Maar dat traject wordt nu met de goedkeuring van het stadsbestuur verder uitgebreid. De busjes rijden vanaf morgen elke zaterdag van 11 tot 18 uur tussen het Martelarenplein en de Grote Markt. Het concept is eenvoudig: je wuift naar de chauffeur, die stopt de shuttle, je stapt op en laat je gratis vervoeren. Perfect als je na het shoppen wil neerploffen op een terrasje op de Grote Markt, waar je kan genieten van een frisse Leuvense Stella in de schaduw van ons prachtige stadhuis.”

Schepen van Handel Johan Geleyns is een groot voorstander van de shuttles: “De e-shuttlebusjes van Liefst Leuven zorgen mee voor de beleving van Leuven als shoppingstad. Samen met de wandelaars en fietsers ontstaat er een mooie en aangename mix van bezoekers die vlot langs de gezellige terrassen op de verkeersvrije Bondgenotenlaan kunnen. Een extra troef is dat op deze manier ook minder mobiele mensen vlot tot bij hun favoriete handelszaak kunnen geraken.”

“De kleinere e-shuttles kunnen bovendien een waardig alternatief worden voor het bestaande busverkeer op de Bondgenotenlaan op zaterdag. Hierbij gaan mobiliteit/bereikbaarheid en een aangename beleving voor handel en horeca hand in hand", besluit Luc Caubergh.

Lees meer over