Friettoer voor de goede zaak

Uitgebrande frituur volgende maand wellicht weer open
Van 20 juli tot 30 juli toert Samenlevingsopbouw Riso Vlaams-Brabant met een mobiel frietkraam langs de Leuvense buurtwerkingen en de sociale kruidenier Solikoop - Het Perron in Hal5. Op het menu staan frietjes van aardappeloverschotten die versneden zijn door het sociaal tewerkstellingsbedrijf ‘Den Travak’. De opbrengst gaat dan weer naar de aankoop van Robin Food producten, die gemaakt zijn van voedseloverschotten. Deze worden aangeboden aan kwetsbare gezinnen in Leuven.

Covid-19 zorgt voor grote overschotten bij onze aardappelboeren. België, een van de grootste exporteurs van voorgebakken aardappelproducten over de hele wereld, ziet 750.000 ton Belgische frietaardappelen verloren gaan. “Dat heeft enorme economische gevolgen voor de aardappelboer. Daarnaast zien we een groeiende groep mensen die te weinig middelen heeft om zichzelf en hun gezin te voeden”, aldus Xenia Langen van Samenlevingsopbouw Riso Vlaams-Brabant. “Ons project SaTéV (Samen Tegen Voedseloverschotten) met label Robin Food verbindt deze twee problematieken en startte daarom de actie ‘Red Patat Bernard’.”

"Voor onze actie ‘Red Patat Bernard’ werken we samen met Boer Bernard die symbool staat voor de vele boeren die we willen helpen en die kampt met een overschot van 300 ton aardappelen. Daarnaast doen we een beroep op sociaal tewerkstellingsbedrijf Den Travak dat door de crisis werk verloor. Zij zullen de frietjes versnijden. De frietjes verkopen we aan symbolische prijzen voor wie het financieel moeilijk heeft en aan solidaire prijzen voor wie het beter heeft. Van 0,5 euro tot 5 euro. Wie de solidaire prijs betaalt, steunt zo ons Robin Food project, waarbij we samen met partners voedseloverschotten verwerken (tot soep, sappen, spreads, ...) voor mensen in een kwetsbare situatie."

"Met deze actie maken we mensen bewust van het probleem van voedseloverschotten en stimuleren we ze om lokaal en seizoensgebonden te kopen. Daarnaast steunen we mensen die het moeilijk hebben en die door de coronacrisis extra hard worden getroffen."

Data friettoer

Telkens van 16.30 tot 19 uur

· Maandag 20 juli: Buurtcentrum Sint-Maartensdal, Rijdende Artillerielaan, Leuven

· Dinsdag 21 juli: Hal5, Locomotievenstraat, Kessel-Lo

· Woensdag 22 juli: Buurtwerk ’t Lampeke, Bruulpark, Leuven

· Donderdag 23 juli: Buurtcentrum Mannenstraat, Groefstraat 2, Leuven

· Vrijdag 24 juli: Buurtcentrum Hoogland, Hoogland 69, Leuven

· Maandag 27 juli: De Ruimtevaart, Sluispark, Leuven

· Woensdag 29 juli: Buurtcentrum Wilsele-dorp, Schorenshof 13, Wilsele

· Donderdag 30 juli: Buurtcentrum Casablanca, Lolanden 16, Kessel-Lo

Lees meer over