Fietspad langs viaduct Lüdenscheidsingel geopend

10 november 2020 | 19u51 | Gepost door annpeeters
Ludenscheidsingel
Vanaf dinsdag 10 november fiets je vlot en veilig heen en weer vanuit het centrum van Leuven naar de Mechelsepoort op het gloednieuwe tweerichtingsfietspad langs het viaduct Lüdenscheidsingel.

Wegen en Verkeer werkte twee jaar langs de Lüdenscheidsingel op de ring rond Leuven (R23). Tussen het Engels Plein en de Nieuwe Mechelsesteenweg (N26) ligt er nu een afgescheiden fietspad voor veiliger fietsverkeer. Met de nieuwe bushalte 'Lüdenscheid' hebben omwonenden vlottere toegang tot het openbaar vervoer. 

Om het fietspad aan te leggen, heeft Wegen en Verkeer eerst de beplanting langs de Oude Rondelaan, Albert Woutersstraat en Stadsvest moeten verwijderen. Zo maakten ze ruimte vrij om het fietspad aan te leggen. Daarna werd de helling (talud) afgegraven en verstevigd. Na deze technische ingreep kon het fietspad volledig afgescheiden van het gemotoriseerd verkeer en over een afstand van 1,2 kilometer aangelegd worden. He fietspad werd op 10 november 2020 opengesteld.

Aanleg nieuwe bushaltes

Wegen en Verkeer, de Stad Leuven en De Lijn besloten na een proefopstelling om ter hoogte van de Pompstraat een doorsteek te voorzien en een bushaven te maken op honderd meter van deze doorsteek. Op die manier kunnen de omwonenden veilig en comfortabel de bus nemen. De nieuwe bushalte 'Lüdenscheid' bedient de buitenringbus (lijn 600) van Leuven en nog een aantal buslijnen richting Brussel:

  • 318 Leuven – Moorsel – Brussel
  • 395 Leuven – Overijse – Hoeilaart Groenendaal
  • 600 Buitenringbus Leuven
  • 651 Leuven – Zaventem
  • 658 Leuven – Kortenberg

Bushalte Lüdenscheid is open vanaf donderdag 12 november 2020.

Ook aan de andere kant van de Singel, ter hoogte van de Wijnpersstraat heeft Wegen en Verkeer een bushalte aangelegd om onder andere de school De Wijnpers te bedienen.

Aanleg voetgangersbrug

De stad Leuven investeerde in een voetgangersbrug die de A. Woutersstraat en de Stadsvest verbindt met de bushalte. Aan de brug komt ook een pleintje met fietsbeugels. Op het ontwerpbeeld dat de stad liet maken is het groen in de talud lager ingetekend zodat je goed kan zien waar de voetgangersbrug ongeveer komt te liggen. In de werkelijkheid groeit dat groen een stuk hoger zodat er weer een buffer komt tussen de Lüdenscheidsingel en de aangrenzende woningen.

Bomen en heesters

De 500-tal bomen en heesters die een duurzame groenbuffer vormen voor de aanpalende straten langsheen het fietspad worden in het voorjaar van 2021 aangeplant. De aannemer heeft de 180 klimplanten aan beide zijden van het fietspad en aan de afsluiting bovenaan het talud eind oktober afgewerkt.

Foto's: ©  AWV 2020 Fotografie Kris Van de Sande

Ludenscheidsingel
Ludenscheidsingel
Ludenscheidsingel

Lees meer over