Fietsers niet tevreden met korte groentijden aan Naamsepoort

11 oktober 2021 | 09u46 | Gepost door annpeeters
Naamsepoort
Het kruispunt aan de Naamsepoort werd recent heringericht om conflicten tussen de verschillende weggebruikers weg te nemen. Toch zijn fietsers niet tevreden, want ze vinden dat ze hierdoor te lang voor het rode licht staan. 

"De groenfases voor fietsers en voetgangers aan de Naamsepoort zijn veel te kort. Als fietser krijg je amper 15 seconden om de Naamsesteenweg of de combinatie Naamsevest/Ruelensvest over te steken. Als er een peloton fietsers voor je staat te wachten - wat hier vaker wel dan niet het geval is - mag je blij zijn als je kan vertrekken voor het licht op oranje springt. Voetgangers zijn nog slechter bedeeld. Om de Naamsestraat te voet over te steken krijg je amper zeven seconden. En dan slaat er ook nog vaak een auto af, waardoor de effectieve tijd nog korter is. De vesten in één groenfase te voet oversteken lukt enkel al lopend/spurtend, zegt men bij Fietsbond Leuven. 

De wachttijden voor fietsers en voetgangers bedragen ongeveer anderhalve minuut. "De gevolgen van lang rood en ultrakort groen laten zich raden: chaos aan de opstelruimtes, frustratie omdat de oversteekbeweging soms 3 à 4 minuten duurt, bewuste en onbewuste roodlichtnegatie, ... Onze dringende vraag aan het Agentschap Wegen en Verkeer dat dit kruispunt beheert: stel de groenfases voor actieve weggebruikers op alle oversteekplaatsen aan de Naamsepoort een stuk ruimer in. En pas ook de timings aan, zodat er zich minder conflicten voordoen met afslaand autoverkeer."

Het Agentschap Wegen en Verkeer laat weten dat ze beseffen dat de situatie aan de Naamsepoort nog niet optimaal is voor alle weggebruikers. De nieuwe situatie wordt geëvalueerd en indien nodig kunnen er nog kleine aanpassingen gebeuren. 

Lees meer over